HNK Rijeka jedino dobilo negativno mišljenje državne revizije – zbog razmetanja novcem i sklapanja mutnih poslova

Državna revizija je dala uvjetno mišljenja za 32 ustanove u kulturi, od njih 64 koje je analizirala. Nepovoljno mišljenje je dobilo jedino Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje su revizori utvrdili kako ni nakon deset godina otkako su ga zadnji put snimali, nije korigiralo nepravilnosti zbog kojih su mu tada dali uvjetno mišljenje. Prigovor je upućen i na to da godišnji program rada nije uskladilo s financijskim planom, prihode i rashode ne planira prema izvorima financiranja, nije sredilo računovodstveno poslovanje, niti javnu nabavu obavlja propisno, navodi Poslovni dnevnik. Zanimljivo je kako je u 2013. HNK Rijeka imalo prihode 49 milijuna kuna, dok su rashodi premašili 50 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je HNK Rijeka zbog nepravilnosti dobio čak 15 zadataka. Novo vodstvo s Oliverom Frljićem na čelu revizorima je odgovorilo kako ” ne može odgovarati za nepravilnosti u poslovanju prije svog dolaska, za mandata bivše intendantice Nade Matošević Orešković, ali ni u prvim mjesecima u kojima se osjećaju negativni efekti”.

Frljić je najavio kako će većinu nepravilnosti ukloniti već do kraja ove godine, no, procjenjuje da će to značiti i potrebu za novim zapošljavanjima u HNK.

Što nije dobro?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđen je niz nepravilnosti – podizan je novac iz blagajne bez poveznice s osnovom za koji se podiže. Pet zaposlenika podizalo je novac u iznosima od 700 do 5000 kuna kao akontacije za cestarine ili za plaćanje potrošnog materijala i rekvizita.

Ugostiteljski objekt od 82 kvadrata u kazališnoj zgradi bez suglasnosti Grada i provedenog natječaja 2011. dan je u podzakup, te od najma godišnje ostvario tek 27 tisuća kuna, a HNK pokriva sve troškove. Pravdali su to ulaganjem u obnovu i opremu, iako je čak i to provedeno nepropisno.

Još je gore što su glumci radili bez suglasnosti intendanta izvan kazališta, a kazalište je isplaćivalo i dodatke uz plaće mimo kolektivnog ugovora, i to za 16 radnika stalne, a za 110 povremene dodatke. Ne vodi se u poslovnim knjigama čak niti pola milijuna kuna rashoda po sudskoj presudi iz radnog odnosa i za autorske honorare, a još većih iznosa, više od dva milijuna kuna potencijalnih obveza, po novim ugovorima i sudskim sporovima nema u izvanbilančnim evidencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu evidentirani ni putni nalozi, a dva službena vozila su neopravdano korištena. Kao da to nije dosta, i dvije zaposlenice su za korištenje svojih vozila u službene svrhe dobile više od 20 tisuća kuna. Preko 100 tisuća kuna plaćeno je za prijevoz autoprijevozničkom obrtu u vlasništvu svog zaposlenika, iako HNK ima svoje teretno vozilo, te putnički i teretni kombi.

Državna revizija tako zamjera zaposlenicima HNK Rijeka neracionalno ponašanje, razmetanje u visini honorara i troškova reprezentacije, a sporno im je i davanje bez naknada na korištenje stanova kazališta te plaćanje najma stanova, hotela i prijevoza vanjskim suradnicima, posebice u uvjetima manjka prihoda. Čak su neazdovoljni i  činjenicom da se računovodstveno poslovanje obavlja putem šest međusobno odvojenih programa, pa kadrovska evidencija, primjerice, nije informatički povezana s obračunom plaća i ugovora.

Tko je dobio uvjetno mišljenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listi onih koji su dobili uvjetno mišljenje revizora nalaze se HNK u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Šibeniku, ali i zagrebačka kazališta ZKM, Komedija, Gavella i Kerempuh, kao i Koncertna dvorana V. Lisinski. U tom su društvu i Hrvatski državni arhiv, Knjižnice grada Zagreba, Dubrovačke ljetne igre, Muzej Ivana Meštrovića u Splitu…

Što Državna revizija vidi kao problem?

Kao najveći problem svih kulturnih ustanova vide nerealne financijske planove, često neusklađene s državnim i proračunima gradova iz kojih se najvećim dijelom financiraju.

Prihodi su im zbog štednje u 2013. znatno pali, no porast se ipak bilježi iz vlastitih aktivnosti, pa im je od ulaznica bio veći za 16 posto (61 milijun kn), a od prodaje suvenira i publikacija 4 posto (78 milijuna). No, i rashodi su im rasli za 0,7 posto i dosegnuli 895 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista za Rijeku i Akcija mladih: Ne iznenađuje nepovoljno mišljenje Državne revizije o HNK

Predstavnici stranaka Lista za Rijeku i Akcija mladih ocijenili su u srijedu na konferenciji za novinare da nepovoljno mišljenje Državne revizije o poslovanju HNK Ivana pl. Zajca u 2013. ne iznenađuje, jer su prošlih godina mediji upozoravali na nepravilnosti i da te stranke već godinama od tog kazališta traže da ispuni zakonski obvezu i gradskim vijećnicima dostavi financijski izvještaj.

Državni ured za reviziju objavio je na svojoj mrežnoj stranici da je 22. travnja ove godine Hrvatskome saboru dostavio izvješće o financijskoj reviziji provedenoj u 64 javne ustanove u kulturi. U izvješću o reviziji u riječkome HNK navodi se da su utvrđene nepravilnosti i propusti koji se odnose na planiranje i računovodstveno poslovanje, prihode, rashode i izdatke, te postupke javne nabave u 2013. godini.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić upitao je “je li odgovorna samo bivša intendantica Nada Matošević Orešković  ili i gradonačelnik koji ju doveo na to mjesto, surađivao s njom sedam godina, rezao torte svakakvih oblika i čuvao joj leđa dok je vedrila i oblačila s više od 50 milijuna kuna na godinu bez ikakve nezavisne kontrole”.

“Sada, kada je novo vodstvo i izvješće revizije proglašavaju gotovo pa kleptomankom, gradonačelnik je više ne poznaje”, dodao je.

Za nadzor rada uprave HNK mjerodavno je Kazališno vijeće, rekao je Švorinić, koji smatra da je ono “cijelo vrijeme funkcioniralo samo kao transmisija gradonačelnikove volje”.

Vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić rekao je da mu izvještaj državne revizije “nije nikakva zadovoljština nakon što ga je gradonačelnik zbog upozoravanja na rasipanje javnog novca prozivao lažovom i manipulatorom”.

Smatra da se “sve to može događati jer nema apsolutno nikakve kontrole, predstavnika oporbe ili građana nema u upravnim i nadzornim tijelima, a sve vodi i nadzire zatvorena mala kontrolirana skupina”.

Kurelić je upozorio da je riječ o reviziji za 2013. i da revizije nije bilo od 2004., te je pozvao “na isušivanje močvare u kazalištu i polaganje odgovornosti Kazališnog vijeća” riječkome Gradskom vijeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.