HNK Zagreb jedan od nositelja programa međunarodne kazališne konferencije u Oslu

Foto: fah

Glavni grad Norveške Oslo od četvrtka do nedjelje postaje europska kazališna prijestolnica, kao domaćin Međunarodne kazališne konferencije koja će okupiti stotinjak sudionika u promišljanju primjene tehnoloških trendova u teatarskim praksama, a među nositeljima programa je i Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program konferencije, koja se u organizaciji Europske kazališne konvencije (ETC) održava od 7. do 10. lipnja, obuhvaća niz radionica, okruglih stolova i predavanja, te izvedbe nekoliko kazališnih predstava, među kojima i drame “Kraljevo” Miroslava Krleže, u produkciji domaćina, Det Norske Teatret iz Osla.

Konferencija je dio EU projekta “Europski kazališni laboratorij: Drama postaje digitalna”, koji financira Europska komisija iz programa Kreativna Europa 2014. -2020., u kojemu, uz HNK Zagreb i Det Norske Teatret, sudjeluju Théâtre de Liège iz Belgije, Théâtre de la Manufacture iz Nancyja u Francuskoj, Staatstheater Karlsruhe (Njemačka), Narodno kazalište Kote Marjnishvili iz Tbilisija u Gruziji, te Teatrul National Marin Sorescu iz Craiove, Rumunjska.

Europski kazališni laboratorij (European Theatre Lab) prva je europska organizacija koja se bavi istraživanjem digitalnih strategija za kazalište. Pokrenut u listopadu 2016., dvogodišnji projekt ispituje utjecaj modernih tehnologija na umjetničke estetike, razvoj publike i komunikaciju u kazalištu kroz mješavinu workshopova, konferencija i kazališnih izvedbi diljem Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu projekta, u HNK-u Zagreb u travnju je premijerno postavljena predstava “Peer Gynt” Henrika Ibsena u režiji Erika Ulfsbyja, umjetničkog direktora Det Norske Theatreta, gdje je tjedan dana kasnije norveška publika imala priliku premijerno pogledati dramu “Kraljevo” Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana. Obje produkcije, svaka na svoj način, eksperimentiraju s primjenom novih tehnologija u kazalištu.

“Kraljevo” je dio programa međunarodne konferencije koja u Oslu okuplja kazališne umjetnike, redatelje, dramaturge, glumce, digitalne stručnjake, novinare, kazališne kritičare, glazbenike, intendante i ravnatelje, te čelnike niza europskih institucija.

“Razvoj digitalnog doba neupitno je unio velike promjene u to kako živimo, radimo i komuniciramo. Tehnologija utječe na način na koji stvaramo, dijelimo i naplaćujemo sadržaje, uključujući i kazališna djela. U svjetlu tih sveobuhvatnih promjena, europska se kazališta moraju što hitnije prilagoditi novom digitalnom krajobrazu 21. stoljeća”, poručuju iz European Theatre Laba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.