HRT ove godine daje 35 milijuna kuna za nabavu djela od neovisnih proizvođača

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ovoj će godini utrošiti 35 milijuna kuna za nabavu djela od neovisnih proizvođača, a najviše će novca ići za nabavku djela za dramski, dokumentarni i zabavni program, priopćeno je s nacionalne televizije gdje je danas održan sastanak između predstavnika HRT-a i neovisnih proizvođača audiovizualnih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrha sastanka bila je predstaviti potrebe javnog servisa za programskim sadržajima koja se nabavljaju od neovisnih proizvođača.

Nabava djela od neovisnih proizvođača zakonska je obveza HRT-a, koji je sukladno članku 11. Zakona o HRT-a dužan najmanje 15 posto svojeg godišnjeg programskog proračuna osigurati za nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, od čega polovina tih sredstava mora biti namijenjena za djela proizvedena izvorno na hrvatskom jeziku.

U tu će svrhu HRT u ovoj godini utrošiti 35 milijuna kuna i to za nabavu dvije igrane serije, jedne humorističke serije, jednog tv filma, tv formata o poduzetništvu, talk show emisije u kasne sate, zabavno mozaične emisije, mozaične emisije za tinejdžere, emisiju iz filozofije, kviza, dokumentarne serije i ostaloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nabavci sadržaja odlučivat će povjerenstvo čiji će stalni članovi biti Đelo Hadžiselimović, Siniša Galar i Zoran Mihajlović, uz još dva člana koji će se mijenjati ovisno o žanru koji se odabire. Nakon što povjerenstvo da mišljenje o pristiglim ponudama upućuje ga glavnim urednicima i ravnatelju Programa. Glavni urednici kanala odlučuju se za pojedine naslove, nakon čega Povjerenstvo pokreće pregovarački postupak s odabranima.

HRT će prvi natječaj raspisati tijekom ožujka, a drugi u rujnu.

Natječaji će ubuduće biti objavljivani dva puta godišnje, u ožujku i rujnu, i bit će otvoreni 30 dana, a nakon završetka u roku od 30 dana ponuđači će biti obaviješteni o statusu svoje ponude, odnosno je li prihvaćena ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je sudjelovalo oko 120 neovisnih proizvođača audiovizualnih djela, koje je zanimalo koliki je iznos HRT predvidio za nabavku ovih djela, koliki postotak je predviđen za nabavku pojedinih sadržaja, status koprodukcija, tehnički detalji prijave i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.