Hrvatskim marijanskim svetištima: Gospa Sljemenska, Kraljica Hrvata – znate li da je isusovac koji je vodio izgradnju crkve ubijen po dolasku partizana?

Foto: medvednica.info

Na najvišem vrhu Zagrebačke gore, Sljemenu, nalazi se svetište Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata, proštenište izletnika i planinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1928. odlučeno je da se gradi sljemenska kapela. Grad je darovao zemljište, a darovi za gradnju su pomalo pristizali. Sagrađena je prema projektu Jurja Denzlera (+1981.) i blagoslovljena 1932., a posvetio ju je 1933. zagrebački nadbiskup Antun Bauer. Bila je zamišljena kao spomenik na 1000. obljetnicu hrvatskog kraljevstva (925.-1925.) te 1300. obljetnicu pokrštenja Hrvata, a brigu o uređenju vodio je isusovac, p. Josip Müller.

Kapela je građena od kamena, četverokutnog je oblika, s predvorjem, 10 m visokim zvonikom polukružnom apsidom i sakristijom. Budući da je građena kao spomenik uspostave hrvatskog kraljevstva i pokrštenja Hrvata, prožeta je brojnim elementima iz domaće umjetnosti i povijesti. Izvana nalikuje na starohrvatske crkve s hrvatskog juga. Zbog izrazitih kulturno-povijesnih, arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti službeno ja zaštićena kao kulturno dobro (Z-2392).

Iznad kamenog oltara nalazi se drveni reljef s likom Majke Božje koja nosi dijete Isusa u naručju, rađen prema slici Gospe od Puta. Svetohranište je ukrašeno motivima starohrvatskih spomenika s križem, a stijene oko oltara urešene su mozaikom sa zlatnim zvijezdama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svod kapelice od slavonske hrastovine razdijeljen je u 49 polja u kojima se nalazi hrvatski grb, lik Majke Božje, 4 reljefa zaštitnika Hrvatske te grbovi hrvatskih povijesnih pokrajina i gradova. Sve je okruženo motivom pletera, a djelo je R. Hudoklina iz 1937.

Na lijevom i desnom bočnom zidu nalaze se freske – rad G. M. Stupice. Desna freska prikazuje gradnju i predaju crkve Gospi. U ambijentu Sljemena, s kojega se iz daljine vidi i zagrebačka katedrala, nalazi se mnoštvo puka odjevenog u narodne nošnje, a pred svima se nalazi isusovac p. Müller, koji predaje maketu sljemenske kapele Gospi. Na lijevom bočnom zidu nalazi se slika „Krista u hrvatskoj povijesti“. Na njoj su prikazane znamenite ličnosti iz hrvatske povijest, okrenuti prema Kristu s križem, kojemu se klanjaju.

Kada govorimo o sljemenskoj kapeli, bitno je spomenuti i sudbinu isusovca o. Josipa Müllera, koji nosi velike zasluge za njezinu izgradnju. Svršetkom Drugog svjetskog rata i dolaskom komunističke vlasti, oca Müllera odveli su partizani te ga vjerojatno ubili na nepoznatom mjestu. Do danas mu nije poznato mjesto smrti, niti su pronađeni njegovi posmrtni ostaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kapelici se nedjeljom redovito održavaju mise, a najpoznatija je “polnoćka” koju pohodi veliki broj planinara. Majka Božja Sljemenska, Kraljica Hrvata privlači i brojne hodočasnike, posebno u nedjelju po blagdanu Gospe Karmelske.

Izvor:
Petar Lubina: Marijanskom Hrvatskom, Split, 2012.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.