Indija: Na sudu izboreno vraćanje Velikog petka kao državnog praznika

Foto: Emmanuel Parekkattu, commons.wikimedia.org

Spriječen je pokušaj bivših portugalskih teritorija da umanje vrijednost kršćanskog blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki sud u Mumbaiju naredio je upravama dvaju bivših portugalskih teritorija u zapadnoj Indiji, kojima sada upravlja savezna vlada, da ponovno uvedu Veliki petak kao državni praznik.

Naredba izdana 15. travnja nalaže da savezni teritoriji Daman i Diu te Dadra i Nagar Haveli vrate Veliki petak na popis službenih praznika, što znači da ga moraju poštivati škole i banke.

Navedeni teritoriji prethodno su svrstali ovaj kršćanski blagdan u kategoriju ograničenog praznika, kada svi uredi i obrazovne ustanove rade, no većina zaposlenika ima mogućnost uzimanja slobodnog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćani u tim područjima prošli su mjesec počeli prosvjedovati, opazivši promjenu u popisu praznika, nakon čega je ovaj slučaj prebačen na visoki sud.

Kršćanski vođa, Anthony Francisco Duarte iz Damana, podnio je molbu sudu, rekavši da je prethodna promjena bila neustavna te da je povrijedila osjećaje kršćana koji žive na tim teritorijima.

Istaknuo je da se njihovi vjerski blagdani također trebaju poštivati, iako kršćani čine samo mali dio indijskog stanovništva koje broji 1,35 milijardi stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćanski blagdani stoljećima su imali status praznika u tim dvama teritorijima, još od vremena kada su bili dio Portugalske Indije u 16. stoljeću. Ta se tradicija nastavila nakon što je Indija 1961. godine prekinula kolonijalnu vladavinu i pripojila teritorije.

Otkad su se navedeni teritoriji našli pod indijskom vlašću, Veliki petak je „oduvijek bio proglašen državnim praznikom, s obzirom na to da su mnogi kršćani rasprostranjeni na širokom području“ unutar svojih jurisdikcija, navodi se u molbi.

Državni odvjetnik S.S. Deshmukh priopćio je sudu da je kvota službenih praznika bila iscrpljena, stoga je Veliki petak ove godine proglašen neobaveznim praznikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U molbi se naglašava da je ovo dosad neviđeni događaj u povijesti navedenih teritorija.

Dan kada kršćani obilježavaju Kristovu muku i smrt državni je praznik u svih 29 saveznih država te u pet od sedam saveznih teritorija.

Katolička biskupska konferencija Indije (CBCI), pravna organizacija Udruženje za obranu slobode (Alliance Defending Freedom, ADF) i Nadbiskupija Goe i Damana podržale su ovu molbu.

A.C. Michael, kršćanski vođa i službenik ADF-a, rekao je za ucanews.com da je sud zaključio kako su postupci koje je poduzela uprava „protivni sekularnim načelima države“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Božić se vrlo blagonaklono slavi u svim zajednicama. Ljudi svih kasta, vjeroispovijesti i zajednica obilježavaju Veliki petak“, primijetio je sud.

Za razliku od tih indijskih saveznih država koje imaju svoju vladu, savezni teritoriji nalaze se pod izravnom vlašću savezne vlade kojom trenutno upravlja prohinduistička Indijska narodna stranka (Bharatiya Janata Party).

Ta se stranka trenutno natječe u indijskim općim izborima koji obuhvaćaju sedam faza, a traju od 11. travnja do 19. svibnja. Rezultati će biti objavljeni četiri dana nakon završetka izbora.

Katolički biskupi zatražili su sredinom prošlog mjeseca da se datum parlamentarnih izbora u saveznim državama Karnataka i Tamil Nadu, 18. travanj, promijeni jer pada na Veliki četvrtak.

Biskup Theodore Mascarenhas, koji obnaša funkciju glavnog tajnika Indijske biskupske konferencije, istaknuo je da je odluka visokog suda „Božji dar kršćanskoj zajednici u Velikom tjednu“.

„Duboko smo zahvalni svima onima koji su molili za uspjeh ove molbe“, dodao je.

Ukupni broj stanovništva u oba teritorija iznosi oko 600 000 stanovnika, a broj kršćana iznosi samo 9 000, uglavnom katolika.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.