Izložba akvarela Thomasa Grahama Jacksona u Galeriji Dioklecijan

Foto: Fah

Izložba “Thomas Graham Jackson – akvareli iz zbirke Muzeja grada Splita”, na kojoj je izloženo 29 dvostrano slikanih akvarela viktorijanskoga arhitekta, otvorena je u četvrtak u splitskoj Galeriji Dioklecijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Muzeja Grada Splita u sklopu kojeg se nalazi i Galerija Dioklecijan, Narcisa Bolšec Ferri podsjeća da je riječ o viktorijanskom arhitektu koji je 1882., 1884. i 1885. sa svojom suprugom putovao po dalmatinskim otocima, Istri i Crnoj Gori, a nakon njegovih putovanja tiskana je knjiga.

“Imali smo veliku sreću da su grad i država 2006. godine kao veliku vrijednost prepoznali vrijedne i originalne akvarele, te od unuka Thomasa Grahama Jacksona za 300 tisuća kuna otkupili 50 originalnih akvarela. Ono što smo izložili vrhunsko je u svakom smislu”, rekla je Bolšec Ferri napomenuvši kako je Thomasa poučavao William Turner, najveći akvarelist svojega doba.

“Posjetitelji će na izložbi moći usporediti litografije koje smo posudili zahvaljujući splitskom Arheološkom muzeju i prvi put izložili s originalnim akvarelima”, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da se na izloženim akvarelima može vidjeti “ono što se danas više ne može vidjeti” poput kula kojih više nema.

Ana Šverko iz Instituta za povijest umjetnosti rekla je da ih je na istraživanje cijele te putopisne literature i zapisa stranaca i kako nas oni vide potaknuo njihov poriv da vide ovaj prostor izravnim iskustvom. Jacksonovu impresiju, smatra, možemo u potpunosti doživjeti tek kada akvarel vidimo izravno, slobodnih marina na kojima se vide bilješke, dodala je Šverko.

Izložba se održava u sklopu tradicionalnog tjedna javnih predavanja Instituta za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković pod naslovom Otkrivanje Dalmacije. Ove je godine organiziran i međunarodni znanstveni skup pod naslovom Thomas Graham Jackson u Istri i Dalmaciji. Skup se održava u Muzeju grada Splita danas i sutra, a program će trajati od 22. do 25. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.