Izložba fotografija ‘Personae gratae’ Vesne Zednik u Muzeju Mimara: ‘Lica iz svijeta umjetnosti’

Foto: Wikimedia Commons / Diego Delso

Izložba fotografija “Personae gratae” Vesne Zednik, s crno-bijelim portretima hrvatskih umjetnika i znanstvenika, otvara se u četvrtak, 18. listopada u Muzeju Mimara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložit će se 25 portreta, a svaki od njih popraćen je bilješkom o umjetniku. Obuhvaćen je širok generacijski raspon, od onih koji su odavno našli svoje mjesto u povijesti hrvatske umjetnosti do novijih koji su uspješno djeluju i na međunarodnoj sceni.

“Umjetnici na portretima naši su suvremenici u najširem smislu riječi. Tako ćemo se naći licem u lice s vrlo mladim umjetnicima, poput baletana Frana Kovačića, ali i s književnikom Dragutinom Tadijanovićem od čijeg nas rođenja dijeli više od stotinu godina. Unutar ovog raspona koji određuje kronološke okvire izložbe javlja se niz lica iz svijeta umjetnosti prepoznatljivih današnjim generacijama”, najavljeno je iz “Mimare”.

Među ostalima, tu su Anamarija Marković, stipendistica prestižne Vaganova baletne akademije koja je kolijevka najboljih ruskih balerina i Ana Mamić, stipendistica baletne akademije Hochschule für Musik und Theater u Münchenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od već afirmiranih autora za izložbu su odabrani portreti književnika i prevoditelja Mate Marasa, povjesničara umjetnosti, književnika i prevoditelja Tonka Maroevića, književnika i urednika Davora Velnića, te iz mlađe generacije književnike i urednike Tomislava Zagode i Romana Simića, književnika i prevoditelja Luke Vukušića, književnog povjesničara i teoretičara književnosti Lea Rafolta.

Kako se napominje, većina fotografija nastala je u zadnjih nekoliko godina, no neke će publici djelovati vrlo poznato, poput one Dragutina Tadijanovića koja je postala neka vrsta općeg dobra.

“Koliko to svakom autoru laska, toliko je ova izložba prilika da se osvrnemo i na autoricu tih fotografija, koja se sve vidljivije javlja kao vrijedan element hrvatske fotografske scene”, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Zednik je kao fotografska portretistica zapažena portretom koji je bio 2016. izložen u Muzeju Mimara, na 37. Zagreb Salonu, među njih osamdeset odabranih između 3.700 pristiglih na tu međunarodnu izložbu. Na tragu tog portreta nastala je i njezina aktualna izložba.

S mnogim portretiranim umjetnicima autoricu veže dugogodišnje poznanstvo, “što joj je omogućilo osoban i dublji pogled iza površine, nužan za nastajanje intimističkih portreta”, a na što upućuje i naslov izložbe.

Vesna Zednik (Zagreb, 1972.) diplomirala je filozofiju i starogrčki jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a zaposlena je u Matici hrvatskoj kao izvršni urednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školovana u duhu zagrebačke škole fotografije u svojim je radovima usmjerena na detalje koji u fotografiju unose osobni odnos prema fotografiranim objektima, tematizirajući ljudsko tijelo, lice, ruke i pokret. Fotografije objavljuje u knjigama i časopisima, a predstavila se i na međunarodnim izložbama.

Njezina izložba u Muzeju Mimara bit će otvorena do 30. listopada.

Izložbu organizira Udruga OS u suorganizaciji s Muzejom Mimara i Fotoklubom Zagreb, a prati je katalog s uvodnim tekstom književnika Davora Velnića i reprodukcijama svih izloženih portreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.