Izložba ‘Hrvatska glagoljica’ u Litvi, ‘Book Art in Croatia’ u Bugarskoj

Foto: fah

Izložbom “Hrvatska glagoljica”, koja se u povodu obilježavanja Dana državnosti RH u lipnju otvara u Litvi te izložbom “Book Art in Croatia” koja se u srpnju organizira u Bugarskoj, Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) predstavit će međunarodnoj javnosti bogatstvo i raznolikost hrvatske kulture i baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NSK u priopćenju navodi kako će izložbu “Hrvatska glagoljica” posvećenu tom simbolu hrvatskog kulturnog identiteta organizirati u suradnji s Veleposlanstvom RH u Litvi.

Izložba će u povodu hrvatskoga Dana državnosti biti otvorena 12. lipnja u Litavskoj akademiji znanosti u Vilniusu, a posjetitelji će je moći razgledati do 20. lipnja.

Nakon Villniusa izložba će biti postavljena i u litavskim gradovima – Kaunasu, Šiauliaiju i Panevėžysu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanje najstarijeg pisma hrvatskog naroda litavskoj javnosti nastavak je projekta iz 2018. godine kada je najveća riznica glagoljskih djela na svijetu – NSK u Zagrebu pod geslom “Slovimo glagoljicom” organizirala tematsku izložbu “Hrvatska glagoljica”, kako bi javnosti približila glagoljicu, njezin povijesni razvoj, tipografiju, kulturološki utjecaj i primjere suvremene primjene.

Ispričati priču o hrvatskoj glagoljici

NSK napominje i kako je svrha izložbe ispričati na zanimljiv način priču o hrvatskoj glagoljici i predstaviti projekt “Knjižnice Hrvatska glagoljica; digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke” te s njim povezan portal Glagoljica.hr, u sklopu kojega su istraživačima, studentima, učenicima i široj javnosti dostupne glagoljske knjige, rukopisi te znanstveni radovi o glagoljici i glagoljskoj baštini digitalizirani u sklopu Projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stranici portala dostupna je i virtualna izložba “Hrvatska glagoljica” koja je izrađena za tu prigodu.
Nakon izložbe “Hrvatske glagoljice”, NSK u Zagrebu predstavit će u srpnju međunarodnoj javnosti izložbu “Book Art in Croatia”.

Izložba će, u suradnji s hrvatskim Veleposlanstvom u Bugarskoj, biti otvorena 9. srpnja u bugarskoj Nacionalnoj knjižnici Sv. Ćiril i Metod.

Izložba “Book Art in Croatia” predstavlja povijesni presjek izradbe i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba, a obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja, od srednjovjekovnih evanđelistara i misala do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko–književnih mapa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem predstavljaju najviše domete umjetničkoga oblikovanja knjige u Hrvatskoj.

Autor izložbe je povjesničar umjetnosti Milan Pelc.

Postavljanjem tih dviju izložbi u Litvi i Bugarskoj, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu nastavlja s tradicijom predstavljanja hrvatske kulture i baštine u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.