Kako se zabaviti u vrijeme Došašća i Božića, a da se ne promaši pravi smisao tih dana?

Foto: GettyImages

Došašće je predbožićno vrijeme u kojem kršćanski puk pohađanjem zornica, molitvom i djelima milosrđa iščekuje i priprema se za blagdan Božića. Božić je, uz Uskrs, središnji blagdan kršćana, jer poziva vjernika da se podsjeti i uroni u jedno od dva velika otajstva: utjelovljene Sina Božjega u majčinskoj utrobi blažene djevice Marije. Drugo otajstvo vezano je uz blagdan Uskrsa i smrt, ukop i uskrsnuće istog Sina Božjega, Isusa Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na žalost, vrijeme Došašaća i Božića postalo je plijen pretjerane komercijalizacije, a njegova duboka poruka postala je pomiješana sa kičem, reklamama i svijetlima gradskih ulica. Čak i mnogi katolici u Došašću preferiraju zabavu kao prioritet umjesto molitve i sakramenata, pravog duha Došašća. Zabava sama po sebi nije loša, dapače od nje čovjek može imati velike blagodati u druženju, opuštanju ili veselju. Ali za vjernika u Došašću zabava ima pravi smisao samo ako se ne promaši duh Božića i pripreme za taj veliki kršćanski blagdan. Izvan toga, Došašće postaje samo vrijeme zabave i u svojoj biti – jedna od ispraznosti.

Ne promašiti smisao Došašća i Božića treba biti jedan od prioriteta svakog katolika, pa i čovjeka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalosno je vidjeti što je na Zapadu ostalo od Božića. Istina o Božjem utjelovljenju je gotovo uklonjena iz javnosti, pa i mnogih domova vjernika. Kod zapadnjačke verzije komercijalizacije Došašća i Božića, element ometanja, buka u trgovačkim centrima, puno darova, praznina u duši, pa čak i tuga. Prava radost se ne pojavljuje jer ovaj ogoljeli komercijalni duh, sam po sebi i za sebe, nije nikada djelo Božje milosti.

Komercijalizacija Božića, osim što stvara veliku buku, ima jedan veliki nedostatak: ona je ukorjenjena u kiču i varajućem svjetlu, i na taj način može imati za učinak – uništavanje duhovnosti. Tamo gdje nema Boga nema istinske biti blagdana i cijeloga života, tamo se ne može pronaći Istina i Ljepota, koja je sam Bog.

Svijet slavi blagdane radi slavlja. Oni su bez Boga prazni, neplodni, i nemaju istinske egzistencijalne veze s ljudskim životom. To je samo kratka “zimska pauza” u radoholičarskoj pripremi za novu radnu godinu i ponavljanje istoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se onda mi katolici možemo dobro pripremiti za Božić?

Odgovor je jasan i očit.

Kroz shvaćanje smisla i vrijednosti Došašća i Božića, njegove egzistencijalne biti koja otkriva istinu čovjeku o Bogu i samom čovjeku. Kada čovjek shvati i povjeruje u pravi smisao Božića na duhovnoj razini, a još uključi i važne elemente duhovnog života kao sakramente, dnevnu molitvu, čitanje Svetog Pisma, molitvu krunice i ili kakvu drugu duhovnost, tek onda Došašće i Božić dobivaju svoj puni i istinski smisao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato: veselimo se i radujmo u ovom posebnom vremenu, ali ne promašimo pravi smisao koji jedini donosi istinsku radost i veselje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.