Krakovske jaslice pod zaštitom UNESCO-a

Foto: Thinkstock

Natjecanje za najljepše božićne jaslice u Krakov već generacijama privlači stotine umjetnika svih dobi, a ova adventska tradicija, koja je postala jedan od najprepoznatljivijih simbola bivšeg poljskog glavnog grada, dolazi pod zaštitu UNESCO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaslice, uvrštene na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine, prava su umjetnička djela, objavio je UNESCO-a na Twitteru.

Jaslice su posve ručno izrađene od drveta, kartona ili aluminijske folije u svim bojama te zahtijevaju rad redovnika i preciznost inžinjera.

“Ovo je poseban trenutak za sve one kojima je stalo do poljskog nasljeđa”, napisao je na Twitteru poljski ministar kulture Piotr Glinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krakowske jaslice moraju obavezno sadržavati arhitektonske elemente grada, zvonik crkve Notre Dame i trubače, bedeme, vrata Firence te zlatne kupole kraljevskih kapela dvorca Wawel.

Neke od jaslica dosežu do dva metra visine, dok su neke vrlo male, oko 20 centimetara.

Pojedine, rijetke jaslice izrađene su od čipke, dok su druge ekološke, od lišća lovora, sušenih naranči ili graha. U posljednjih deset godina natjecanje organizira krakowski povijesni muzej, a uključuje i digitalno animirane cyber-jaslice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natjecanje privlači brojne posjetitelje, uključujući i mnoštvo stranih turista.

Povijest jaslica seže u vrijeme sv. Franje Asiškog koji je prve izradio u 13. stoljeću, a franjevci su stvorili tu tradiciju u Poljskoj.

Poljaci su je prilagodili sebi tako da osim Svete obitelji, pastira i mudraca, izrađuju i vlastite svece poput sv. Faustine, sv. Maksimilijana Kolbea i naravno, pape Ivana Pavla II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori jaslica također vole postavljati i poznate Poljake kao što je Marie Sklodowska-Curie, poznata francusko-poljska znanstvenics koja je prikazana u svom kemijskom laboratoriju.

Važni simboli povijesti zemlje također se pojavljuju u jaslicama, pa tako nije rijetkost vidjeti bijelog orla, poljski grb i bijelo-crvenu zastavu.

I poljska dijaspora u SAD-u šalje svoje jaslice u Krakow kako bi nacionalnu tradiciju očuvala i izvan zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.