Kraljevićeva retrospektiva u Dubrovniku

Velika retrospektiva slikara Miroslava Kraljevića od četvrtka se predstavlja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, što je i završna postaja njezine turneje po Hrvatskoj, kojom je zagrebačka Moderna galerija obilježila stotu obljetnicu smrti tog prvaka hrvatske moderne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o dosad najvećem retrospektivnom pregledu Kraljevićeva opusa i unatoč velikoj prisutnosti njegova stvaralaštva u literaturi i na izložbama, jedna je od rijetkih njegovih retrospektiva, prva nakon 52 godine. U Dubrovniku će se predstaviti u nešto manjem obimu od prvotnog – sa sedamdesetak od 200 djela.

O Kraljevićevu značaju u hrvatskoj umjetnosti i snažnom utjecaju na generacije umjetnika na izložbi svjedoče njegove slike, crteži, grafike i skulpture nastale u nepunih šest godina intenzivnog stvaralaštva, od Požege preko Beča, Zagreba i Muenchena do Pariza.

Obuhvaćena su djela raznih motivskih i stilskih značajki, od pariških veduta, portreta i crteža koketa, plesačica i budoarskih scena, do skulptura s hedonističkim sižeima, interospektivnih autoporterta i portreta članova obitelji te ruralnih prizora s ladanjskog imanja pl. Kraljevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Retrospektiva ne nudi samo novo čitanje Kraljevića, već revalorizira djelo koje je on, zbog kratkoće života, umro je s 27 godina od sušice, uspio tek zacrtati.

Organizirala ju je je Moderna galerija u suradnji sa srodnim muzejsko-galerijskim institucijama u Hrvatskoj – Muzejom suvremene umjetnosti i Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu, kao i galerijama i muzejima u Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Dubrovniku i Požegi te s nekoliko privatnih zbirki.

Autori izložbe su Zvonko Maković, Željko Marciuš i Biserka Rauter Plančić, a prati je katalog s više od 200 reprodukcija, sa stručnim tumačenjima djela i znanstvenim tekstovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je krenula prošle godine iz Požege, što je bio svojevrsni hommage njegovoj zavičajnoj sredini, te je bila postavljena u Zagrebu, Veneciji, Splitu i Osijeku.

U Dubrovniku se otvara u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala, a bit će otvorena do 8. veljače iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.