Litanije Svih svetih – tko su moćni zagovornici hrvatskog naroda pred Bogom?

molitva
Foto: iStock by GettyImages

Što se tiče hrvatskog naroda, on zaista ima moćne zagovornike na nebu: svetu Bogorodicu, koju hrvatski narod iz ljubavi zove “kraljicom Hrvata”, svetog Josipa kojega je zaštitnikom Hrvatske proglasio Hrvatski sabora, blaženog Alojzija Stepinca, mučenika i velikana hrvatske povijesti i svetog pape Ivana Pavla II. koji je posebno ljubio Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako, tu su i drugi blaženici i sveci koji su moćni zagovornici hrvatskog naroda i hrvatske domovine pred Bogom. Kao npr. sveti Leopold Mandić iz Boke Kotorske koji je čeznuo za jedinstvom Crkve. Ili sveta Majka Tereza, koja je dio života provela u Zagrebu i osobito ljubila hrvatski narod.

> Don Damir Stojić: Mojih 10 najdražih svetaca i razlog zašto ih volim…

Litanije su molitve upućene Bogu, Blaženoj Djevici Mariji ili svecima, a sastoje se zaziva i odgovora. Iako se uglavnom prakticiraju u župnim crkvama, one su svakako prikladne i poželjne i za osobnu molitvu, piše portal Žena Vrsna.

Riječ litanija dolazi od grčke riječi “lite” što znači molitva ili naknada. Prilikom javnog moljenja, jedna osoba recitira zazive, a ostali odgovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Litanije su se počele moliti još u predkršćansko doba

Litanije potječu iz predkršćanskog doba, kada su Židovi koristili zazive i odgovore u javnim molitvama. Prve kršćanske litanije vjerojatno su se sastojale od učestalog ponavljanja riječi.

Kyrie Eleison (grčki izraz za Gospodine, smiluj se) – to je zaziv koji molimo na svetoj Misi. Vjernici su ovom zazivu s vremenom dodavali druge zazive i nastala je čitava riznica raznih litanija koje danas poznajemo. Neke od njih možete pronaći ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1601. papa Klement VIII. zabranio je tisak i javnu molitvu svih litanija osim Litanija svih svetih i Lauretanskih litanija. Od tada je Sveta Stolica odobrila još četiri molitve litanija za javnu upotrebu – Litanije Presvetom Imenu Isusovu i Presvetom Srcu Isusovu te Litanije Predragocjenoj Krvi Kristovoj i Litanije svetom Josipu. Uz ove litanije, postoje brojne druge koje se mogu koristiti za osobnu molitvu.

Molitve bogate sadržajem i slikovitim opisima

Ove su molitve bogate sadržajem i slikovitim opisima. Tako se, na primjer, Blažena Djevica Marija u Lauretanskim litanijama naziva Majkom, Djevicom i Kraljicom te se ovim trima imenima dodjeljuju razni opisi – neobični, a bogati značenjem.

Bilo da ih molimo u sklopu osobne molitve ili javne pobožnosti, litanije nam pomažu da bliže upoznamo i lakše zamislimo Gospodina, Gospu ili svece kojima se molimo upoznajući ih kroz razne atribute koje im litanije pripisuju. Poput krunice, litanije imaju umirujući, ritmički ton molitve. Moguće ih je i pjevati za one koji najlakše i najljepše mole pjevajući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.