Manifestacija ‘Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine’ ovog vikenda u Jajcu

Foto: Igor Trklja / wikimedia commons

U subotu i nedjelju, 16. i 17. studenog pod nazivom “Vratimo nadu zavičaju” u Jajcu (BiH) će se održati manifestacija “Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova manifestacija održana je prošle godine u Zagrebu (7. i 8. srpnja) i okupila je više od 3000 ljudi. Zamišljena je na način da svake godine bude organizirana u nekom drugom mjestu u BiH i Republici Hrvatskoj.

Čast organiziranja prve ovakve manifestacije u BiH pripala je kraljevskom gradu Jajcu, upravo na 558. obljetnicu krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Na njoj će nastupiti brojna kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine, a pokrovitelji su Hrvatski narodni sabor BiH, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Hrvatska matica iseljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori manifestacije su:
Udruga “13. rujan” iz Jajca,
predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce,
župa sv. Ivana Krstitelja iz Podmilačja,
župa sv. Marije Anđeoske iz Sesvetske Sopnice,
udruga “Vitezovi kraljevskog grada Jajca”,
udruga “Prijatelji kraljevskog grada Jajca” iz Zagreba,
javna ustanova “Dom kulture Jajce”.
javna ustanova “Sport i rekreacija” iz Jajca te
javna ustanova “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”

Program manifestacije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subota, 16. studenog u 19.00 sati

U Domu kulture Jajce održat će se Koncert renesansne glazbe u izvedbi ansambla Marco Polo iz Zagreba (povodom 558. obljetnice krunidbe kralja Stjepana Tomaševića).

Nedjelja, 17. studenog

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 10.00 sati u krunidbenoj crkvi sv. Marije u Jajcu bit će upriličeno odavanje počasti posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću.

U 11.00 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jajcu održat će se euharistijsko slavlje (pučka misa).

U 13.00 sati u Domu kulture Jajce održat će se svečana smotra tradicijske kulture, nošnje, umjetnosti i običaja kroz pjesmu i ples.

U 19.00 sati u velikoj sali općine Jajce održat će se promocija knjige “Kamenom satkana prošlost: Srednjovjekovni bosanski gradovi” autora prof. Leonarda Valente (povodom 558. obljetnice krunidbe kralja Stjepana Tomaševića).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.