Manifestacija Noć istraživača bitna je da zaintrigira mlade za znanost

Noć istraživača koja će se odvijati u 300 gradova Europe održat će se večeras od 18 sati u Zagrebu u Avenue Mall i u Splitu u Marmontovoj ulici. Glavni sadržaj je vezan uz Eureka module gdje će desetak znanstvenih grupa prikazati građanima, djeci i mladima teme kojima se bave te im pružiti priliku da razgovaraju o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zagrebačkom Avenue Mallu predstavit će se pametni podvodni robot koji bi mogao spašavati živote ronilaca, mali Lego robot koji traži izlaz iz labirinta, računalni vid za praćenje lica koristan u medicini ili detekciji umora vozača, projekt GlowBrain koji istražuje moždani udar.

Posjetitelji će, među ostalim, saznati kako uz pomoć elektromagnetskih struktura i senzora napraviti neki predmet nevidljivim, koje sile otkrivaju tajnu života, kako uz pomoć računala proizvesti više, a trošiti manje energije, kako računala vide ili upoznati sustav za praćenje kvalitete zraka pomoću senzora i pametnih telefona.

“Pokrivamo dosta širok raspon tema i osim tih modula bit će i Ulična znanost koja podrazumijeva pokuse u interakciji znanstvenika s posjetitelja”, istaknuo je Damir Kovačić s Medicinskog fakulteta u Splitu i glavni organizator manifestacije Noć istraživača ispred Udruge Znanost.org te najavio nagradnu igru gdje će svaki posjetitelj moći skupiti pečate ako točno odgovori na pitanja postavljena kroz Eureka module. Sudionici uključeni u igru moći će osvojiti vrijedne nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako spremaju iznenađenje u toku večeri za sve posjetitelje.

“Ova manifestacija je važna jer ukazuje na važnost uloge znanosti u društvu jer na znanstvenim istraživanjima i inovacijama se temelji cijela današnja moderna tehnologija”, kazao je te istaknuo kako žele na jedan neposredan interaktivan razgovor s mladima prikazati da znanost može biti itekako zabavna, itekako zanimljiva, no za to treba mnogo truda, energija, rada i volje. Kroz razgovor sa znanstvenicima mogu vidjeti što ih sve može očekivati ako se odluče na takvu jednu znanstvenu ili znanstvenu tehnološku karijeru kao npr. inženjeri.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vašak: znanošću možemo ostaviti trajan trag u svijetu oko sebe i promijeniti ga na bolje

Mario Vašak, znanstvenik s Fakulteta elektronike i računarstva pojasnio je za narod.hr nešto više modul Pametna energija koji organizira njegov istraživački tim iz Laboratorija za sustave obnovljivih izvora energije FER-a.

“Radi se o projektima u kojima se razvijaju metode obradbe informacija koje služe za efikasniji rad obnovljivih izvora energije pri proizvodnji energije, zgrada pri lokalnoj proizvodnji, potrošnji i pohrani energije, te distribucijskih mreža električne energije pri povezivanju točaka distribuirane proizvodnje iz obnovljivih izvora i potrošača, kao i vodnodistribucijskih mreža u gradovima”, kazao je te istaknuo kako informacije koje obrađuju dolaze dijelom iz samih tehničkih sustava nam je naveo, a dijelom su to vanjske, ponajprije meteorološke informacije o kojima bitno ovisi rad obnovljivih izvora energije i potrošnja energije velikih potrošača kao što su zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Manifestacija Noć istraživača bitna je da zaintrigira mlade za znanost. S jedne strane, znanošću mogu ostaviti trajan trag u svijetu oko sebe i promijeniti ga na bolje. S druge strane, ona nije klasično zanimanje koje se radi od 7 do 15, više sliči sportu koji je način života i može se ‘igrati’ doista od početka obrazovanja nadalje, a rezultati i uspjeh ovise o znanstvenikovoj znatiželji i posvećenosti istraživanju u izuzetno konkurentnom globalnom okruženju. Pritom nastojimo pokazati da su znanstvenici ustvari obični ljudi s pozitivnim i proaktivnim stavom prema svijetu koji ih okružuje”, zaključio je Vašak.

Medijski pokrovitelj manifestacije je portal narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.