MCDRVU: ‘Na satima povijesti Domovinski rat obrađuje se samo krajem 8. razreda’

Foto: www.mcdrvu.hr

Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ čuva sjećanje na Domovinski rat i Bitku za Vukovar kroz memorijalne, obrazovne, znanstvene, turističke i međunarodne djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake školske godine JU MCDRVU posjeti oko 40 tisuća učenika i njihovih pratitelja. Osim učenika, Ustanova je otvorena i za turističko razgledanje vanjskih i unutarnjih izložbenih postava. Godišnje Ustanovu posjeti više od 20 tisuća posjetitelja koji dolaze i iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Također, više od 20 000 posjetitelja godišnje posjeti i Spomen dom Ovčara i Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, objekte kojima upravlja Memorijalni centar.

Uoči obilježavanje obljetnice, Memorijalnom centru uputili smo pitanja o lokacijama koje posjetitelji mogu obići, što učenike najviše zanima vezano uz Domovinski rat i Vukovar i kakvo je njihovo poznavanje tematike.

Narod.hr: Koliko učenici poznaju Domovinski rat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenike najviše zanima izložena vojna tehnika: tenkovi (T-34, T-55), oklopni prijevožnjaci ručne izrade, dva zrakoplova (Antonov An-2 i MiG-21), simulacija bojnog polja, rekonstrukcija minskog polja i pješačko naoružanje. Učenici dolaze s različitim predznanjem o Domovinskom ratu, netko zna više, netko manje, što je razumljivo s obzirom na to da se Domovinski rat na satima povijesti obrađuje krajem osmog razreda. Međutim, tijekom posjeta Memorijalnom centru Domovinskog rata učenici učenjem o Domovinskom ratu u izvornoj stvarnosti zasigurno iz Vukovara ponesu znanje koje nikada neće zaboraviti, pojasnili su nam iz Memorijalnog centra.

Narod.hr: Kako se projekt upoznavanja učenika s Vukovarom odvija u vrijeme pandemije?

Tijekom prvog obrazovnog razdoblja školske godine 2020./2021. u projektu „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ planirano je sudjelovanje svih osnovnih škola u Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji. U razdoblju od 9. listopada 2020. do 22. prosinca 2020. godine u Projektu je planirano sudjelovanje 6 013 učenika i pratitelja iz 157 škola iz navedenih županija. Projekt je organiziran kao jednodnevna terenska nastava, a poseban se naglasak stavlja na poštivanje svih propisanih mjera zaštite od koronavirusa. Nadamo se kako će tijekom ove školske godine što više učenika osmih razreda osnovnih škola Republike Hrvatske imati mogućnost sudjelovati u Projektu sve u svrhu upoznavanja učenika s vrijednostima Domovinskog rata i važnosti Vukovara, ali i ostalih dijelova Republike Hrvatske u stvaranju samostalne i neovisne države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dolaska na terensku nastavu u Vukovar, učenici su na satu povijesti upoznati s Domovinskim ratom. Tijekom terenske nastave učenici osmih razreda uče o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar kroz predavanja te obilazak memorijalnih mjesta u gradu Vukovaru. Učenici obilaze Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, izložbene postave u krugu Memorijalnog centra, Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991., Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara, masovnu grobnicu na Ovčari, hangare Veleprometa, spomen-obilježje Kukuruzni put – Put spasa, ruševine Borovo commerca te crkvu sv. Filipa i Jakova. Programom je također predviđeno i vrijeme koje učenici mogu iskoristiti za posjet Gradskom muzeju Vukovar, Muzeju vučedolske kulture, plivalištu, kuglani i brojnim drugim sadržajima u gradu Vukovaru.

Narod.hr: Koje sve memorijalne lokacije posjetitelji mogu obići?

Javna Ustanova upravlja memorijalnim lokacijama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MEMORIJALNI CENTAR DOMOVINSKOG RATA VUKOVAR – koji se nalazi na prostoru bivše vojarne 204. vukovarske brigade. To je mjesto koje predstavlja središnju točku svih aktivnosti, lokaliteta i organizacija povezanih sa sjećanjem na Domovinski rat i tragediju Vukovara.

SPOMEN DOM OVČARA – Pet kilometara jugoistočno od Vukovara nalazi se farma Ovčara koja je u suvremenoj hrvatskoj povijesti ostala zapamćena kao mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu. Hangar koji je u mirnodopsko vrijeme služio kao skladište poljoprivredne mehanizacije od rujna 1991. godine pretvoren je u logor za nesrpsko stanovništvo grada i okolice. U hangar je 20. studenoga dovezeno više od 260 hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice. Po dolasku su im oduzete dragocjenosti i osobni predmeti te su krenula premlaćivanja i torture. Preživjeli su u večernjim i noćnim satima istoga dana voženi na lokaciju udaljenu oko jedan kilometar od hangara gdje ih je usred oranice čekala iskopana jama. Njih 200 smaknuto je hicima i zakopano bez ikakvog obilježja. Danas se na mjestu hangara nalazi Spomen dom Ovčara koji čuva sjećanje na ranjenike i civile odvedene iz vukovarske bolnice, zatvorene i mučene u bivšem hangaru, a potom pogubljene i zakopane.

SPOMEN DOM HRVATSKIH BRANITELJA NA TRPINJSKOJ CESTI – Spomen dom hrvatskih branitelja izgrađen je u Borovu naselju kraj mjesne zajednice u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo toga dijela grada. Zgrada je napravljena u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se Vukovar branio od agresije. U središtu Doma je ponor s kupolom uništenog tenka bivše JNA, a uokolo su ispisana imena svih poginulih pripadnika 204. vukovarske brigade. Na 12 videoekrana u zidovima mogu se vidjeti ratne fotografije i videosnimke ranih događanja te čuti autentična ratna izvješća. Ispred Spomen doma je tenk kao znak sile koju su slomili hrabri branitelji te bista Blage Zadre, junaka grada Vukovara koji se borio i vodio branitelje upravo u ovom dijelu Vukovara. Autor Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti zagrebački je kipar Miljenko Romić.

Narod.hr: Koje biste svoje projekte izdvojili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Projekta važna djelatnost JU „MCDR Vukovar“ je i prezentacija memorijalno-dokumentacijske građe te čuvanje artefakata iz Domovinskog rata. Memorijalni centar otvoren je za sve posjetitelje koji u našem prostoru mogu vidjeti brojne autentične eksponate iz Domovinskog rata: oklopna vozila, tenkove, topničko naoružanje i vozila, zrakoplov MiG-21 i Antonov An-2, brod HRM-a, kasetnu bombu koja je bačena na Nuštar, avio-bombu i brojne druge izloške. Osim toga, može se vidjeti i prikaz minskog polja ili se prošetati kroz simulaciju bojnog polja „Ojačana brigada u obrani“. Naše stručno vodstvo provest će vas i kroz izložbu „Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar“ gdje se može dobiti pregled početka i tijeka bitke za Vukovar i vidjeti slike, zapise, novinske isječke i videomaterijale, kao i autentične zemljovide, izloženo oružje, odore i jedinstvenu izložbu pješačkog naoružanja ručne izrade, kao i brojne druge izloške i artefakte iz Domovinskog rata. Posebno je dojmljivo proći kroz prikaz srpskih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“ gdje se mogu vidjeti i pomalo iskusiti uvjeti u kojima su naši branitelji bili zatočeni i mučeni. Najnoviji prilog očuvanju sjećanja je projekt virtualne stvarnosti „Samostalni zrakoplovni vod Osijek“. Riječ je o jedinstvenom virtualnom spomeniku izrađenom u čast pripadnicima voda koji su svojim neustrašivim letovima iskazali humanitaran karakter i pružili otpor znatno nadmoćnijoj agresorskoj sili kada je to bilo najpotrebnije. Osim stalnih eksponata u našim prostorima mogu se pogledati i prigodne, gostujuće izložbe udruga i institucija iz cijele Hrvatske, istaknuli su za Narod.hr iz Memorijalnog centra.

Podsjetimo,  Vukovar je tijekom Domovinskog rata najviše osjetio agresiju bivše JNA, pobunjenih Srba i njihovih pomagača iz Srbije. Osim Dubrovnika, ni jedna tadašnja JLS u Hrvatskoj nije bila u tako teškom položaju za obranu. U obrani Vukovara bilo je 2500 ljudi, na crti bojišta 1250 branitelja, a na širem vukovarskom bojištu 6700 vojnika, 26 tenkova i oklopnih transportera, 84 topa, osam minobacača i tek jedan višecijevni raketni bacač. Na širem vukovarskom bojištu poginulo je oko 2500 vojnika, od čega 900 u Vukovaru tijekom borbi, a oko 600 ih je ubijeno nakon pada grada. Oko sedam tisuća civila i vojnika završilo je u logorima. Tijekom i nakon ratnih operacija, stradalo je oko tisuću civila, među njima 86-ero djece. Znatno mnogobrojnije srpske snage činilo je tada 30 tisuća vojnika, čak 1600 oklopnih vozila, 980 topova i 350 protuzračnih topova.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.