Mezzosopranistica Diana Haller i pijanist Filip Fak laureati nagrade ‘Milka Trnina’ za 2018.

Rijeka, 04.07.2014. - Riječki filharmonijski orkestar večeras je u sklopu Riječkih ljetnih noći u prostoru Hartere (bivša Tvornica papira) održao koncert pod nazivom "Stravinski i Mozart na jednom dahu". Dirigentica orkestra bila je Nada Matošević Orešković, dok je solist na klaviru bio Filip Fak. foto FaH/ Miljenko KLEPAC/ mk

Mezzosopranistica Diana Haller i pijanist Filip Fak laureati su nagrade “Milka Trnina”, a kvartet “Papandopulo” diplome “Milka Trnina” za 2018. koje dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU) za posebno uspješan i zapažen nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.

Mezzosopranistici Diani Haller i pijanistu Filipu Faku nagrada “Milka Trnina” pripala je za koncert održan 29. studenoga prošle godine u Hrvatskome glazbenom zavodu (HGZ) na kojemu su izveli solo pjesme Franza Schuberta, Gustava Mahlera, Huga Wolfa i Ivana pl. Zajca, priopćio je u srijedu HDGU.

Kako se navodi, diploma “Milka Trnina” pripala je pak “Papandopulo” kvartetu – Nikola Fabijanić, Goran Jurković, Gordan Tudor i Tomislav Žužak za koncert održan 2. svibnja prošle godine u Zagrebu na otvaranju šestog izdanja “Izloga suvremenoga zvuka” – međunarodnoga festivala eksperimentalne glazbe. na kojemu su izveli “Kompoziciju za Saksofone i Francuski paviljon”, podnaslovljenu “Esej o sebičnosti: Otok jedinaca – Fanfare za sanacijske upravitelje”, skladatelja Gordana Tudora.

Istaknuto je kako se ta ugledna nagrada dodjeljuje već 61 godinu u kontinuitetu – od 1958. kada je ustanovljena, a nagradu i diplomu za 2018. dodijelio je stručni žiri u sastavu: Višnja Mažuran, predsjednica žirija te Zoran Juranić, Diana Grubišić Ćiković, Klasja Modrušan i Višnja Požgaj – članovi.

Nagrada za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup

Nagrada “Milka Trnina” dodjeljuje se za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini i kao trajna uspomena na Milku Trninu (1863. – 1941.) hrvatsku opernu umjetnicu s velikim međunarodnim ugledom – članicu državne opere u Muenchenu, prvu Toscu londonskoga Covent Gardena i Metropolitan Opera Housea.

Nagrada se dodjeljuje svake godine, svaki umjetnik može je primiti samo jednom u životu, a od toga pravila izuzeti su samo oni umjetnici koji podjednako izvrsne rezultate postižu na dva različita instrumenta.

Sastoji se od pisanoga priznanja, medalje veličine osam centimetara s reljefnim likom Milke Trnine (rad akademskog kipara Koste Angeli Radovanija) i novčanog iznosa, koji određuje Upravni odbor HDGU-a.

Dobitnik nagrade “Milka Trnina” mora biti državljanin Republike Hrvatske i član HDGU-a.

Diploma Milka Trnina dodjeljuje se pak komornim, vokalnim, orkestralnim ili glazbeno-scenskim ansamblima. za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.

Nagrada i diploma “Milka Trnina” bit će dodijeljene 12. lipnja ove godine u atriju Muzeja Mimara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina