(FOTO) Biograd na Moru kroz 4 dana – centar popularnih motocikla Vespa

U Biogradu na moru otvoren je danas Vespa World Days, najveće svjetsko okupljanje vlasnika i ljubitelja motocikla Vespa. Na najveće svjetsko okupljanje vlasnika i ljubitelja Vespa, koje se održava od 11. do 14. lipnja u Biogradu i Zadru, stiglo je više od 5000 motociklista iz 32 zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susreti vespista održavaju se u svijetu od 1954. godine

Organizatori najavljuju muzejski postav najrjeđih modela Vespe u crkvi sv. Donata u Zadru.

Biograd na Moru jednoglasno je izabralo vijeće predsjedništva Vespa World Cluba u Londonu 2012. godine davši prednost hrvatskom gradu pred Milanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj postoji deset klubova Vespa s ukupno oko 500 članova, a klubovi postoje još od 1962. godine.

Prva Vespa proizvedena je 1946. godine, po uzoru na predratne američke Cushman skutere. Dizajnirali su je Enrico Piaggio, sin vlasnika tvornice i Corradino D’Ascanio, zrakoplovni inženjer.

Od tih dana vozile su ju mnoge filmske zvijezde poput Johna Waynea, Garyja Coopera, Marlona Brandoa, Jean-Paula Belmonda i drugih. U filmu se do sada pojavila u 82 filma, a vozile su je i mnoge ženske zvijezde poput Audrey Hepburn, Ingrid Bergman, Ursule Andress, Kim Novak, Raffaelle Carre, Jennifer Lopez, Geraldine Chaplin, Petra Nemcova, Nicole Kidman, Ester Williams i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mitska je scena iz filma Praznik u Rimu u kojoj slavna Audrey Hepburn i Gregory Peck jure po Rimu

Inspirirala je brojne pop-pjesme, a i popularna lutka Barbie vozi Vespu. Manje je poznato da je i pjesnik Jure Kaštelan bio strastveni zaljubljenik u Vespu i jedan od prvih koji ju je donio u Hrvatsku. Ljubav prema Vespi gotovo se može mjeriti s onom prema ženi prenosi dubrovački.hr u razgovoru s dubrovačkim članovima kluba. “U đir idemo najviše vikendom”, kaže Željko, koji je na svojoj Vespi vozio ženu i dvoje djece, boce plina, televizor, vreće cementa… “Sve ona može izdržati”, a članovi Vespa kluba Dubrovnik čvrsto vjeruju da nikad nije proizveden kvalitetniji motocikl u razgovoru za Dubrovački Vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vespa World Days s tradicijom samo nekoliko godina dužom od hrvatske održavaju se od 1954. godine kada je u Parizu održan prvi susret. Na svakom susretu izlažu se stari i jedinstveni primjerci Vespi, održavaju turistički grupni izleti, vozi službeni defile u koloni dužoj od 10 kilometara, a susret posjećuju i entuzijasti iz cijelog svijeta.

Vespa je jedinstvena i prepoznatljiva, ona je jednostavno rečeno, genijalno prijevozno sredstvo

Za toliko veliki broj sudionika organizatori su pripremili nezaboravna četiri dana.

Vespa club Gorgonzola Selce 11 lipnja 2015 photo by Roberta F 02

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak i petak predviđeni su turistički izleti po okolici, na otoke te izlet brodom na Kornate.

Što se večernjeg programa tiče, zabava je u četvrtak i petak u Biogradu. Za subotu je predviđena zajednička gala vožnja od Biograda do zadarske Rive, a nakon toga sudionici imaju priliku slobodno razgledati Zadar i okolicu. U subotu navečer održat će se najveća posložena gala večera u sportskoj dvorani Višnjik u Zadru, a nakon toga je završna zabava u Biogradu.

U nedjelju je pozdrav sa sudionicima i predaja zastave „Vespa World Days“ St. Tropez gdje će se manifestacija održati 2016. godine.

Možda je nekima čudno što se zbog jednog motora organizira ovako nešto pa su s Radio Dalmacije pitali Rafaela da im pojasni zašto je Vespa tako posebna, a on im je odgovorio: „Stvarno ne znam. To je jako teško pitanje. Meni je posebna iz 100 razloga. Svatko ima neki svoj razlog. Mislim da je dovoljno reći da svugdje u svijetu Vespu zovu Vespa, a ne motocikl zato jer je jedinstvena i prepoznatljiva, zato što je, jednostavno rečeno, genijalno prijevozno sredstvo.“

Danas svjetska Vespa zajednica broji više od 60 tisuća članova i 42 nacionalna kluba. U Biogradu na Moru i Zadru ovoga vikenda boravit će gosti iz dalekog Japana, Rusije, Brazila, Tajlanda, Meksika i brojnih drugih zemalja, želimo im dobru zabavu te da kad se vrate kući s puno dojmova pričaju o hrvatskim ljepotama i gostoljubivim domaćinima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.