Miro Gavran je savršen kandidat za prestižnu svjetsku nagradu Hans Cristian Andersen

Zagreb, 12.02.2016. - Konferencija za novinare u povodu nominacije pisca Mire Gavrana za Andersenovu nagradu 2016. u Hrvatskome centru za djeèju knjigu. Na konferenciji su govoriti ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastiæ, voditeljica Hrvatskog centra za djeèju knjigu Ranka Javor, èlanica Nacionalnog odbora za djeèju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba Diana Zalar i Miro Gavran (na fotografiji).

U Hrvatskom centru za dječju knjigu predstavljena je nominacija pisca Mire Gavrana za Andersenovu nagradu 2016. koja je između ostalog najveća svjetska nagrada za dječju književnost. Nagrada se dodjeljuje živućem piscu i ilustratoru za ukupan doprinos stvaralaštvu na području dječje knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Meni je veliko zadovoljstvo pisati za djecu. Smatram da je književnost za djecu i mlade veoma važna jer ako netko ne postane čitatelj do 10. ili 12. godine života, mala je vjerojatnost da će postati kasnije. Kad si to osvijestimo, shvatimo koliko je važno da književnost za djecu i mlade bude kvalitetna, duhovita, emotivna”, rekao je Miro Gavran dodavši kako nije veći dio svog života posvetio pisanju za djecu i mlade: “No, kad god sam se tomu posvetio, to sam radio s velikom željom da im prenesem emociju i ispričam priču za koju vjerujem da će biti njima zanimljiva”.

Miro Gavran – najprevođeniji hrvatski književnik

“Miro Gavran je najprevođeniji hrvatski književnik čija su djela prevedena na 38 jezika. Dobitnik je domaćih i međunarodnih nagrada, po njegovim dramama i komedijama nastalo je preko 250 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je preko 3 milijuna ljudi”, istaknula je dr. sc. Diana Zalar, članica Nacionalnog odbora za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba te dodala kako je Miri Gavranu posvećen i kazališni festival izvan zemlje rođenja, gdje se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim djelima: Gavranfest – od 2003. u Slovačkoj, a od 2013. u Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prema kriterijima koji su traženi za dobitnike Andersenove nagrade Miro Gavran savršeni kandidat”, ocijenila je Zalar.

Naglasila je kako u knjigama za djecu i mlade Gavran namjerno govori jezikom koji čitatelje stavlja u ravnomjernu poziciju prema piscu te kako je karakteristika njegova pisanja iskrenost i otvorenost, jednostavnost u obraćanju mladima. Također, Gavran kroz svoja djela potiče mlade na znatiželju i imaginaciju govoreći o delikatnim temama kao što su zanemarenost bolesnih, alkoholizam, rastava braka roditelja, bolest, smrt.

“On o tim temama progovara izuzetno optimistično u smislu da nikad ne treba izgubiti volju, nadu i vjeru u sebe, a često o najtežim temama zna progovoriti i na vrlo humorističan način”, rekla je te dodala kako stav kojega pisac nepokolebljivo brani uvijek je na tragu odgovornosti za vlastite postupke, kao i uvida u posljedice istih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najčitanijim autorima i na dječjem i na odraslom odjelu knjižnica

Ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić pojasnila je kako je opus Mire Gavrana, po statistici, među najčitanijim autorima i na dječjem i na odraslom odjelu knjižnica te kako se nada da će naš autor ući među 5 finalista ove prestižne svjetske nagrade.

Miro Gavran je napisao osam  proznih knjiga za mlade čitatelje: „Svašta u mojoj glavi“ (Nagrada „Ivana Brlić Mažuranić“), „Oproštajno pismo“, „Kako je tata osvojio mamu“, „Zaljubljen do ušiju“, „Sretni dani“ (Nagrada „Mato Lovrak“), „Pokušaj zaboraviti“, „Ljeto za pamćenje“  i „Profesorica iz snova“ ( „Specijalna nagrada“ na Medjunarodnom festivalu književnosti  u Sofiji.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gavranovi romani „Zaboravljeni sin“ (uvršten na IBBY- evu „Časnu listu“) i „Kako smo lomili noge“ pisani su za odrasle no rado ih čitaju i mladi. Njegove knjige su premašile brojku od  200 izdanja u zemlji i inozemstvu.

U proteklih dvadesetak godina, Gavran je uvjerljivo najizvođeniji hrvatski kazališni pisac čije su drame i komedije premijerno igrale širom svijeta ( od New Yorka, Pariza, Krakova i Rotterdama, pa do Moskve, Mumbaija, Buenos Airesa, Bratislave, Praga, Atene, Rima…) , a vidjelo ih je više od tri milijuna  gledatelja.

Objavio je i knjigu „Igrokazi za djecu“ u kojoj je sabrao dvanest igrokaza pisanih za najmlađe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.