‘Mladost i ljepota Slavonije’ 51. put u Starim Mikanovcima

Autor: Mario Kokaj

U organizaciji KUD-a Šokadije iz Starih Mikanovaca u tom selu u blizini Vinkovaca 3. veljače održat će se 51. put “Mladost i ljepota Slavonije”, manifestacija tradicijske kulture na čijoj će se glavnoj priredbi – Reviji djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama, predstaviti sudionici iz svih pet slavonskih županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na Reviji će sudjelovati osam djevojaka te po sedam snaša i momaka u nošnjama mjesta iz kojih dolaze”, najavila je u srijedu na konferenciji za novinare u Vinkovcima predsjednica Organizacijskog odbora te manifestacije Anica Lekić i podsjetila da je priredba u Starim Mikanovcima, uz poznatije Đakovačke vezove, najstarija tradicijska manifestacija s natjecateljskim obilježjem u Slavoniji.

Reviju će pratiti Ocjenjivački sud koji čine etnolozi Ljubica Gligorević iz vinkovačkog muzeja te Jasna Jurković iz našičkoga i Renata Devetak-Roca iz vukovarskog muzeja.

Sudionici Revije djevojaka, snaša i momaka, kako je objasnila etnologinja Gligorević, moraju detaljno poznavati nošnju koju nose, bilo da je ona izvorna ili rekonstruirana, kao nakit, obuću, frizuru i pokrivala za glavu, znati običaj koji predstavljaju i tradiciju mjesta iz kojega dolaze, a prezentaciju će izvesti dijalektalnim govorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu “Mladosti i ljepote Slavonije” u mjesnoj školi bit će održan Sajam obrtništva, a u Etno kutku će se predstaviti “pokladovac” ili “bušarac” – deseterački napjev bez glazbe koji se pjevao u slavonskim selima u doba poklada.

Član Organizacijskog odbora Tomislav Raić rekao je da “pokladovac” kao tradicijski napjev još nije na nacionalnoj listi nematerijalnih kulturnih dobara, za razliku od “svatovca”, koji je na nju uvršten, i “bećarca”, koji je i na UNESCO-ovoj listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Osim KUD-a Šokadije, za dobru zabavu pobrinut će se i tamburaški sastavi “Salaš” i “Baje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mladost i ljepota Slavonije” održava se uz potporu Ministarstva kulture, Vukovarsko-srijemske županije i Općine Starih Mikanovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.