Muftija Hasanović o 100 godina rada Muftijstva u Hrvatskoj: ‘Veseli me da je Islamska zajednica u RH organizirana’

aziz ef hasanović
Foto: Snimka zaslona

“Dolaskom samostalne Republike Hrvatske vraća se Mešihat i ustrojava Islamska zajednica s najvećim vjerskim i administrativnim organom”, istaknuo je dr. Aziz ef. Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, gostujući na HRT-u u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muftija Hasanović govorio je o tome jesu li muslimani Hrvatske zadovoljni vjerskim životom u Hrvatskoj, što institucije Islamske zajednice čine posebno u kontekstu migracija i integracija, prenosi hrt.

Razgovarao je i o doprinosu vjerskih zajednica multikulturnom i multikonfesionalnom ozračju, te koliko Bošnjaci kojima je Hrvatska domovina mogu pomoći razumijevanju između Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Govorio je i o Srebrenici gdje je izgubio 36 članova svoje obitelji zajedno s ocem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muftija Hasanović osvrnuo se na sto godina rada Muftijstva u Hrvatskoj, Ramazanu nakon pandemije, te svrsi čestih putovanja po Europi i svijetu i islamofobiji u Europi.

> Odgovor Sarajevu i demonstrantima dao je muftija Aziz Hasanović 2015.: ‘Ne zaboravimo nikada Bleiburg, Srebrenicu, Vukovar i Jazovku’

> Dodjela najvišeg izraelskog državnog priznanja: Hasanbegovićevi djed, baka, tetak i teta spasili židovsku djevojčicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Evo deset godina je i moga Muftijstva na čelu Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj’

“Muftija je najveći vjerski organ koji donosi fetve, šerijatsko pravna rješenja za vjernike u svojoj nadležnosti u konkretnom slučaju, na području Republike Hrvatske. Nakon priznanja islama 1916. godine, imenovan je prvi vojni muftija 1919. godine, a 16. ožujka 1922. imenovan je prvi civilni muftija za kojega možemo tako reći Ismet efendija Muftić koji na toj dužnosti ostaje do 1945. godine kada biva ubijen i razapet na staroj džamiji. Do dana današnjeg ne zna mu se groba. Tada se ukida Muftijstvo, ruše tri minareta, vraća se džamija u ono što je bila – paviljon, a muslimani se iseljavaju iz prostora džamije u Tomašićevu 12 gdje su se skrasili i na neki način razvijali svoje vjerske aktivnosti sve do izgradnje Islamskog centra u Zagrebu čija je godišnjica ove godine, 35 godina od njegovog otvorenja. Do demokratskih izbora 1990. ukinuto je bilo Muftijstvo.

Dolaskom samostalne Republike Hrvatske vraća se Mešihat i ustrojava Islamska zajednica s najvećim vjerskim i administrativnim organom, to je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj na čijem se čelu bira za predsjednika, koji je uvodno i muftija, Ševko ef. Omerbašić. On ostaje do 2012. godine te odlazi svojevoljno u mirovinu. Od toga trenutka ja preuzimam Muftijstvo, evo deset godina je i moga Muftijstva na čelo Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj. To je najkraći presjek događanja”, objasnio je muftija Hasanović.

Zadaća Muftijstva – vjersko tumačenje određenih normi, određenih propisa

Kazao je da ga veseli da je Islamska zajednica u RH organizirana, da ima punu svoju pravnu i vjersku autonomiju te da samostalno može uređivati svoje unutarnje ustrojstvo, također da samostalno može vršiti imenovanja svojih namještenika, svojih imama, da samostalno može birati svoga muftiju. Nadodao je da je izbor za prvog čovjeka u zajednici vrlo složen, ali unatoč tome provodi se svakih pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Potvrđuje se izabrani predsjednik mešihata koji je ujedno i s imenovanjem muftije za vjerska pitanja. Mešihat vodi administrativna pitanja, a muftija uređuje vjerska pitanja te donosi fetve ili donosi šerijatsko pravna rješenja za određena pitanja koja se pojavljuju u određenom vremenu jer svako vrijeme ima svoje izazove.

Zadaća je muftije da odgovori tim izazovima i da na taj način ide ukorak s vremenom jer islam uči čovjeka da ide ukorak sa svim izazovima koje vrijeme donosi. Institucija muftije je vrlo važna. Neke države koje su priznale islam poput Austrije, nikada nije uspostavila vertikalu vjerskog autoriteta. Nikada nisu imali muftiju do danas. To je vrlo problematično jer ako tražite odgovore na pitanja koja danas ljudi traže, pogotovo mlađi, važno je imati instituciju muftije koji će dati vjersko tumačenje određenih normi, određenih propisa u određenom vremenu”, rekao je.

Komentirao je i Institut za obuku imama pri Europskoj uniji, te kako gleda na situaciju u svijetu nakon agresije na Ukrajinu, ali i razliku izbjeglica iz Ukrajine od izbjeglica iz Sirije.

> (VIDEO) Hasanbegović: ‘Djeda su mi ubili komunisti, a onda mrtvog osudili na zatvor – da bi obitelji oteli svu imovinu’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Hasanbegović: Moj djed je kao klasni neprijatelj jednostavno likvidiran krajem 1945. u jednoj od istarskih fojbi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.