Muftija Hasanović: ustrajmo u izgradnji sebe, svoje zajednice i svoga društva. Ustrajmo u dobru, jer je to pravi put

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz Hasanović u poruci koju je uputio o Bajramu ističe kako je „Bajram dan kada se muslimani diljem svijeta okupljaju u džamijama kako bi veličanjem jedinog Stvoritelja i upućivanjem zahvale Njemu obilježili kraj mubarek mjeseca ramazana, mjeseca posta, mjeseca molitve, oprosta grijeha i mjeseca duhovnog i tjelesnog preporoda“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna vrijednost posta je da je on učitelj strpljivosti, što je put ka približavanju Allahu jer se na mnogo mjesta u Kuranu kaže: „Bog je sa strpljivima.“ Upozorava i da su „nezajažljivost ljudskih želja, prohtjeva i nerealnih ciljeva temeljenih na moći, stremljenje ka dominaciji i potiranju slabijih te ugnjetavanja raznih vrsta danas rastući trend koji ne vodi svijet dobru. Dok veliki pokazuju snagu, oni manji i slabiji trpe posljedice.“

Kao odgovorni ljudi moramo na to upozoravati i u skladu sa svojim sposobnostima protiv toga se boriti jer je naredba Božja „Naređivati dobro, a odvraćati od zla“, ističe se u poruci, te upozorava kako su „mnogima bogatstvo, ugled i moć cilj, a ne sredstvo za ispunjenje misije na zemlji koja je temeljena na naređivanju dobra, a odvraćanja od zla.

Štoviše, danas je čak i želja za mirom devalvirala u odnosu na onu za moć i utjecaj. Iako smo ovakve kvalifikacije skloniji pripisivati prošlosti, one su nažalost i danas aktualne. Sve češće svjedočimo napetostima koje na rub sukoba dovode suprotstavljene strane. Intenzivno se gubi uvjerenje da pravda i pravičnost na ovom svijetu uopće i postoje jer je pravo sve češće uvjetovano politikom i sve manje pravo ostaje pravom, a sve više istinom jačega i to u 21. stoljeću“. U tom kontekstu se podsjeća kako su o 20. obljetnici genocida u Srebrenici sahranjene kosti nevino ubijenih, dok su neki u međunarodnoj zajednici pokušali sahraniti istinu o genocidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Bajram je dan radosti i veselja, ali imajmo na umu i našu obitelj, naše prijatelje i poznanike i one koji su u potrebi. Potrudimo se i učinimo da bajramske dane uljepšamo i sebi i drugima dijeleći radost zbog dočekanog Bajrama. Bajramski dan je kruna naših ibadeta, našeg odricanja i našeg stremljenja ka Božjem zadovoljstvu. Međutim, s prolaskom ramazana ne prolaze naše obveze, niti naš rad za boljitak svih. Stoga ustrajmo u izgradnji sebe, svoje zajednice i svoga društva. Ustrajmo u dobru, jer je to pravi put“, poručuje muftija Hasanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.