MUO izložbom “Priče koje kroje Varteks” o sto godina Varteksa otvara jesensku sezonu

Zagreb, 24.11.2018. - "Stoljeće tekstila" naziv je izložbe u povodu 100. obljetnice djelovanja Varteksa, najveće varaždinske tekstilne industrije, koja će biti otvorena u srijedu, 28. studenoga u varaždinskom Gradskom muzeju. foto HINA/ Gradski muzej Varaždin/ Varteks d.d./ ml

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) započet će svoju novu izložbenu sezonu 4. rujna otvorenjem izložbe “Priče koje kroje Varteks”, koja će podsjetiti na stogodišnju povijest tog modnog brenda, ali i predstaviti smjernice njegova budućeg razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želja organizatora izložbe u Zagrebu je predstaviti ukupnoj javnosti kvalitetu i dosljednost te liderstvo u modi na ovim prostorima kako kroz povijest tako i ubuduće”, ističe se u najavi izložbe, koja se priprema u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin i tvrtkom Varteks.

Izložba će ukazati na povijesne temelje na kojima se zasniva današnji projekt novog modnog branda Varteks. “To je ime koje baštini najpozitivnije značajke stoljetnog rada i djelovanja Varaždinske tekstilne tvornice – Varteks, izvorno Tivar, čiji su tekstilni proizvodi u velikoj mjeri obilježili modne trendove proteklih desetljeća, ne samo u Hrvatskoj, nego i na području bivše države, Europe i svijeta”, dodaje se.

Krajem prošle godine, nakon opsežnih istraživanja, u varaždinskom Gradskom muzeju bila je postavljenaa izložba “Stoljeće tekstila”, na kojoj je dan povijesni pregled te jedne od najvećih i najznačajnijih tekstilnih tvornica u Hrvatskoj, osnovanog davne 2018. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putem brojnog arhivskog materijala, odjevnih predmeta, tekstilne opreme i krojačkoga pribora posjetitelji su upoznali povijesni razvoj Varteksa, sve njegove uspone i padove, ali i važnu ulogu koju je imao u društvu.

Naime, taj je nekadašnji tekstilni gigant svojim proizvodima u velikoj mjeri obilježio način odijevanja na ovim prostorima i šire, ali i zapošljavao velik dio stanovništva s varaždinskog područja. Imao je prateće službe poput vatrogasnih jedinica i zdravstvenih stanica te s nizom organiziranih sportskih i kulturnih udruga utjecao i na slobodno vrijeme radnika.

Bila je izložena građa iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin i same tvornice, te dijelom iz Muzeja za umjetnost i obrt te Muzeja grada Zagreba. Izloške su ustupili, a dio i darovali, brojni građani s varaždinskog područja, koji su se odazvali pozivu organizatora izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Muzeju za umjetnost i obrt predstavit će se novi redizajnirani postav s naglascima na buduće strateške pravce. Vizualni identitet zagrebačke izložbe, kao i samo brenda, potpisuje kreativna agencija Brigada.

IZ MUO-a najavljuju da će se uz izložbu održati popratni program radionica i različitih događanja, u organizaciji Varteksa, MUO i Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.