Na blagdan Duhova proljetni ophod ljelja, običaj pod zaštitom UNESCO-a

U Gorjanima kod Đakova održan je u nedjelju tradicionalni proljetni ophod ljelja, običaj oko svetkovine Duhova, koji seže u vrijeme turske opsade sela, a koji je od 2007. na UNESCO-vom popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljelje krasi bogata narodna nošnja, puna šara, stakalaca i drugih detalja, bogato kićena kapa na glavi te sablja u rukama. Ljelja može biti samo neudata djevojka, a udajom to prestaje.

Prema legendi, običaj ljelja počivaju na događaju iz prošlosti kada su Turci zarobili sve muškarce u selu Gorjani, a žene se obukle u šareno, na glave stavile muške kape te u ruke uzele sablje i alat za obradu zemlje. Vikanjem su zaplašile Turke i oni su oslobodili muškarce.

Običaj lelja je 2002. godine obnovio gorjanski KUD Gorjanac pa su ljelje ove godine prošle selom po 14. put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujutro su nazočile svetoj misi u gorjanskoj župnoj crkvi, potom prošle kroz selo u pratnji gajdaša i posjetile pet kuća u Gorjanima, a onda konjskom zapregom otišle su u susjednu Satnicu Đakovačku gdje su im vrata otvorila tri kućanstva i počastila ih.

Ovogodišnji ophod nije pokvarila ni kiša. Živopisnost i jedinstvenost tog tradicionalnog običaja i narodnog ruha ove su godine pogledala i veća skupina studenata glazbe iz Beča te veliko broj novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.