8.5.1960. – Za puštanje na tržište odobrena prva kontracepcijska pilula

Na današnji dan, 9. svibnja 1960. godine najavila je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) da će odobriti prvu kontracepcijsku pilulu u povijesti. Pilula se zvala Enovid, a proizvodila ju je farmaceutska tvrtka Searle (danas dio Pfizera). Nakon SAD-a, prve kontracepcijske pilule odobrene su 1961. u Australiji i Zapadnoj Njemačkoj, a uskoro i u mnogim drugim zemljama svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Japan gotovo 40 godina odugovlačio s odobravanjem pilula, navodeći kao razlog to što bi se tako smanjila upotreba kondoma pa bi se povećao rizik od spolno prenosivih bolesti. I danas u Japanu samo 1% žena koristi pilulu i zato imaju razmjerno nizak postotak AIDS-a. Uvođenje kontracepcijske pilule u svijetu pokrenulo je brojna socijalna pitanja. Katolička crkva je nakon proučavanja tog fenomena naglasila svoje upozorenje da umjetna kontracepcijska sredstva izobličuju prirodu i svrhu spolnih odnosa.

Nakon prvih slučajeva oboljenja žena koje su uzimale pilulu javili su se i kritičari nepovezani s Crkvom, koji su upozoravali na zdravstvene opasnosti uzimanja pilule. Jedna od prvih kritičarki pilule bila je feministica Barbara Seaman (inače Židovka), koja je slučaj stavila pred američki Kongres.

Saslušanja je vodio poznati senator Gaylord Nelson (inače osnivač Dana planeta Zemlje), no nijedna žena nije pozvana na saslušanje, a prisutni su muškarci zaključili da je pilula sigurna. Barbara Seaman pitala je zašto ne postoje pilule za muškarce, nego se isključivo žene koriste kao pokusni kunići za hormonalna sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.