Na Danima hrvatskog filma u konkurenciji 232 filma

Na 23. Danima hrvatskog filma od 22. do 27. travnja dosad je prijavljeno 232 naslova u konkurenciji iz područja igranog, animiranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i namjenskog filma, kao i iz područja glazbenih spotova, najavio je danas na konferenciji za novinare programski koordinator festivala Davor Šišmanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove se godine festival prvi put održava samo uz potporu Grada Zagreba budući da su rezultati natječaja za organizaciju bili neodlučni, odnosno nitko nije dobio potporu za organizaciju, rekla je predsjednica Festivalskog vijeća Diana Nenadić.

Na sjednici Festivalskog vijeća odlučeno je kako će se do kraja ovog mjeseca raspisati natječaj za novog organizatora u trajanju od dvije godine, čije će ime biti poznato zadnjega dana festivala.

Nenadić napominje kako su odluke o financiranju programa prije bile u rukama komisije Ministarstva kulture, a od 2013. godine o tome odlučuje HAVC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad o financiranju odlučuje HAVC, sredstva su smanjena za 60 000 kuna što je veliki iznos i malo je to neobično od državne agencije za kinematografiju koja bi trebala držati neke kriterije i kategorizirati festivale po nekom značaju.

U tijeku je odabir filmova koji će se prikazivati u konkurentskom programu čija bi lista trebala biti objavljena do kraja sljedećeg mjeseca. Uobičajeni će se program, kao i svake godine, održavati u kinu Studentskog Centra, a najavljeni su i drugi programi, poput “Male Pule” gdje će se prikazivati filmovi s prošlogodišnjeg pulskog festivala, Noć hrvatskog filma gdje će filmaši puštati glazbu te “Filmski kviz” redatelja Maria Kovača.

U program će biti uvršten i “In Memoriam”, dio posvećen preminulom filmašu Ivanu Ladislavu Galeti gdje će biti prikazivani njegovi neki manje poznati uradci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Danima hrvatskog filma bit će dodijeljena nagrada Grand Prix za najbolji film festivala koja iznosi 10 000 kuna, nagrada Oktavijan za životno djelo te nagrada za najboljeg debitanta u iznosu od 5000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.