Izdavači regionalnih tjednika traže jednak PDV i distribucijski rabat kao za dnevne novine

Grupacija lokalnih i regionalnih izdavača informativnih tjednika Hrvatske gospodarske komore, koja broji 32 lokalna medija, donijela je na današnjem sastanku održanom u prostorima HGK u Zagrebu zaključke kojima od Ministarstava kulture i financija traži jednak PDV onome koji se primjenjuje prema dnevnim novinama.

Od distributera se, također, traži da prema regionalnim informativnim tjednicima primjene isti, manji rabat koji se primjenjuje prema dnevnim novinama.

Regionalni informativni tjednici prate sve političke, privredne i kulturne događaje, imaju zaposlene ljude i obavljaju važnu društvenu funkciju. Zato nije u redu da umjesto 5% PDV-a na dnevne novine plaćaju PDV od  13% jednako kao i nakladnici  astrologije, erotike ili križaljki, jednako kao i to da distribucija uzima 46% prihoda, za razliku od dnevnih novina kojima uzimaju do 32%”, rekao je Mirko Jurič, predsjednik  Grupacije HGK čiji članovi zapošljavaju više od 350 novinara i urednika.

“Još od 2011. godine količina papira koju koriste tjednici i regionalni listovi je nadmašila količinu papira koja se upotrebljava za tiskanje dnevnih novina. Distribucija i doseg dnevnih novina je, također, daleko od potpune nacionalne pokrivenosti”, istaknuo je Rajko Naprta, voditelj Odjela za papir, tisak i medije Hrvatske gospodarske komore.

Značaj pravednog rješavanja ovog pitanja ogleda se i u činjenici da su najveće nacionalne medijske kuće – HRT, Styria i EPH ukinule ili radikalno smanjile svoja regionalna dopisništva, pa lokalni listovi postaju jedini izvor informacija sa velikih područja Hrvatske, kazao je Augustin Torbarina, zamjenik direktorice Sektora za industriju HGK.

Sudionici skupa su prepoznali i važnost odluke Ustavnog suda RH kojom je prošle godine ukinuta odluka o „brojanju riječi“ u dnevnim novinama, s obrazloženjem da svaka neopravdana razlika u postupanju prema novinama izravno utječe na slobodu tiska, pa traže da se takav princip primjeni i u ovom slučaju.

 Dok  su u cijeloj Europskoj uniji, u koju smo nedavno ušli, regionalni mediji prepoznati kao  važni i zapravo su dominantni na tržištu, nas se u Hrvatskoj zakonski stavlja u neravnopravan i podređen položaj, zaključio je na kraju okupljanja Marijan Hižak, voditelj ‘Medijskog klastera’, udruge izdavača iz koje je proizašla novosnovana grupacija HGK, čiji je ovo bio drugi sastanak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr