Na okruglom stolu u Nuštru građanske inicijative Milan Šufflay i Ivo Pilar dale podršku prosvjedu u Vukovaru

Foto: Thinkstock

U Nuštru je 8.listopada 2018. održan okrugli stol pod nazivom :

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prešućeni, zatajeni i neprocesuirani ratni zločini nad civilnim stanovništvom općine Nuštar ( naselja Cerić, Marinci, Nuštar), počinjeni od srpskog, crnogorskog i JNA agresora za vrijeme obrambenog Domovinskog rata 1991.-1998. godine

Nuštar – zaboravljena bitka Domovinskog rata

Uz organizatore iz Građanske inicijative Milan Šufflay, u radu su sudjelovali i predstavnici Općine Nuštar, načelnik Hrvoje Drinovac i predsjednik Vijeća Dario Novak te predstavnici Građanske inicijative Ivo Pilar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovom materijalnih dokaza, svjedočanstava i terenskog rada utvrđeno je da je na prostoru općine Nuštar u tri naselja (Cerić, Marinci, Nuštar) tijekom srpsko-crnogorske i agresije JNA na Hrvatsku, masakrirano, kastrirano, silovano, dekapitirano i brutalno usmrćeno 52 civilne osobe.

Od toga je jedanaest žena.

Ovome broju valja pridodati jedanaest civilnih žrtava koje se još uvijek vode nestalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeno je da hrvatska istražna i sudbena tijela nisu provela niti jednu istragu po naznačenim slučajevima ratnih zločina nad civilnim stanovništvom, niti je za ove stravične zločine podignuta ikakva optužnica.
(Državno odvjetništvo Republike Hrvatske Ratni zločini počinjeni na širem području Vukovara) iz 2017.

Slijedom navedenoga na okruglom stolu je zaključeno slijedeće

1. Predlaže se Vijeću Općine Nuštar da u službeni protokol obilježavanja Dana obrane i Dana općine Nuštar, uvrsti i komemoraciju civilnih žrtava srpsko-crnogorske i agresije JNA na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Daje se puna podrška prosvjednom skupu u Vukovaru 13. listopada 2018., s ciljem rasvjetljavanja i procesuiranja ratnih zločina na području Slavonije Srijema i Baranje te cijele Hrvatske.

Penava: ‘Imamo li procesuirane u vrhu Srbije, vrhu JNA, zapovjednike srpskih koncentracijskih logora?’

Dr. sc. Hrvoje Pende: Vukovar 2018. – Ivan Penava vs Poker asova

Osnovom primjera iz naselja općine Nuštar posebno se ukazuje na pokušaje prešućivanja i zatajivanja ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Inicijatori okruglog stola te predstavnici vlasti u općini Nuštar ponovno pokreću podizanje kaznenih prijava protiv počinitelja ratnih zločina masakriranja, mučenja, kastriranja, silovanja te brutalnih egzekucija nad civilnim stanovništvom općine Nuštar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.