Nadbiskup Hranić pozvao na sudjelovanje u Danu molitve, posta i djela ljubavi kako bi se prebrodila pandemija koronavirusa

nadbiskup Đuro Hranić
Foto: djos.hr

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić uputio je poziv na sudjelovanje u Danu molitve, posta i djelâ ljubavi u četvrtak, 14. svibnja 2020. “Zapamtite: 14. svibnja svi vjernici zajedno, vjernici različitih tradicija, mole, poste i čine djela ljubavi”, poručuje nadbiskup Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskupov poziv prenosimo u cijelosti.

Svima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Draga braćo i sestre!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primili smo poziv Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog upućen cijeloj Crkvi, ali i vjernicima svih religija i svim ljudima dobre volje, da se u nadolazeći četvrtak, 14. svibnja 2020. pridružimo Danu molitve, posta i djela ljubavi kako bi čovječanstvo, osnaženo Božjom pomoću, prebrodilo pandemiju izazvanu koronavirusom. Ovim se pozivom navedeno papinsko vijeće odazvalo inicijativi Visokoga odbora za ljudsko bratstvo, kao i apelu koji je u nedjelju 3. svibnja o. g. nakon molitve Kraljice neba uputio papa Franjo riječima: “Budući da je molitva univerzalna vrijednost, prihvatio sam prijedlog Visokog odbora za ljudsko bratstvo da se 14. svibnja vjernici svih religija duhovno ujedine u Danu molitve, posta i djela ljubavi kako bismo zamolili Boga da pomogne čovječanstvu da prebrodi pandemiju koronavirusa. Zapamtite: 14. svibnja svi vjernici zajedno, vjernici različitih tradicija, mole, poste i čine djela ljubavi.“

Toga dana nije predviđena nikakva posebna javna manifestacija. Svaki je pojedinac pozvan na duhovnu sabranost u svojoj nutrini, pred Bogom i svojom savješću, u povezanosti s milijunima onih koji se iskrena srca trude živjeti po dubokom nadahnuću „vjere u Boga koja ujedinjuje razjedinjena srca i uzdiže ljudski duh“ (usp. Deklaracija o ljudskome bratstvu za svjetski mir i zajednički suživot).

Neka nam toga dana, s dubokim osjećajima povezanosti s ljudima „iz svakog plemena, puka i jezika“ u srcima snažno odjekuje poziv: “Bez prestanka molite!“ (1 Sol 5,17), izručujući Božjoj dobroti i milosrđu sve svoje nakane i žrtve, napose za bolesne i preminule, kao i za sve djelatnike u zdravstvu, znanosti i gospodarstvu, u našoj domovini i diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakanu toga dana uključimo i u zazive sveopće molitve u sv. misi, u prošnje časoslova, kao i u osobne ili zajedničke pobožnosti što ih vršimo kroz mjesec svibanj. Svemu pridružimo zaufanu prošnju nebeskoj Majci: O Marijo, ti na našem putovanju trajno blistaš kao znak spasenja i nade. Povjeravamo se tebi, Zdravlju bolesnih, koja si podno križa bila pridružena Isusovoj boli, ostavši stamena u svojoj vjeri. Ti, Najvjernija zagovornice naša, znaš što nam je potrebno; sigurni smo da ćeš, kao nekoć u Kani Galilejskoj, providjeti da se nakon ovoga časa kušnje vrate radost i slavlje. Pomozi nam, Majko Božje ljubavi, suobličiti se Očevoj volji i činiti ono što nam kaže Isus, koji je na sebe uzeo naša trpljenja i preuzeo teret naših boli da nas po križu dovede k radosti Uskrsnuća. Amen.

Snažio vas Gospodin svojim Duhom, sada i dovijeka! Pozdrav i blagoslov!

Đuro Hranić, nadbiskup

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.