I nakon 75 godina, Bambi slama srca

Foto: Fah

Svevremenska filmska priča o Bambiju, preslatkom lanetu i njegovim šumskim prijateljima, koja po nekima simbolizira i smrt nevinog djetinjstva, očarala je i rasplakala naraštaje djece otkako se pojavila u kinima prije 75 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužna scena mlade životinje sklupčane uz mrtvu majku koju su ubili lovci jedan je od mitoloških prizora u povijesti kinematografije i mnogi vjeruju da je njome razbijen tabu razgovora o tuzi i smrti pred malenom djecom.

Ta je scena, kažu, potaknula Paula McCartneyja da se krene boriti za prava životinja i postala model za prikazivanje smrti u kasnijim Disneyevim filmovima poput “Kralja lavova”.

“Ako pričate priču o životinjama u šumi, smrt je njezin sastavni dio. Ako želite biti iskreni, ne možete to izostaviti. Pitanje je samo kako to napraviti, kako pripremiti publiku”, rekao je Paul Felix, animator u Disneyevim studijima u Burbanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bambi, animirani film nastao po dječjem klasiku austrijskog pisca Felixa Saltena, objavljen je u kolovozu 1942. godine.

Bambi nije jedini Disneyjev film koji govori o traumama djetinjstva, ali i dalje je u vrhu popisa najtužnijih trenutaka u kinematografiji.

Časopis Time otišao je i dalje od toga pa je Bambija uvrstio među 25 najstrašnijih filmova svih vremena, uz bok “Istjerivača đavola”, “Frankensteina” ili “Noći živih mrtvaca”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bambi je bio remekdjelo. Uz dotad nezamislivu upotrebu boje, Walt Disney je angažirao djecu za sinkronizaciju glasova glavnih likova”, naglašava Felix.

Donnie Dunagan danas ima 82 godine, a bilo mu je osam kada je snimao glas Bambija. I živo se sjeća Walta Disneyja.

“Nisam imao pojma da je on ‘glavni’. Bio je radnik, bilo ga je posvuda, svima je pomagao, uskakao, bio je vrlo revan i sa svima je imao odličan odnos”, kaže Dunagan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.