Nakon pritiska javnosti film Neplanirano prikazan u kanadskim kinima

Foto: snimka zaslona

Film Neplanirano (Unplanned) o životnoj priči Abby Johnson je u prvom tjednu prikazivanja u SAD-u zaradio 6 milijuna dolara što ga je dovelo na visoko četvrto mjesto po zaradi taj vikend. Od svojeg prvog prikazivanja u ožujku, do danas je film zaradio više od 19 milijuna dolara navodi Box Office Mojo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, unatoč visokom interesu za “Neplanirano” i njegovom očiglednom uspjehu, Kanađani neko vrijeme nisu mogli gledati ovaj biografski film zbog cenzure od strane distributera i kinoprikazivača.

Iako je film nastao na temelju istoimene autobiografije Abby Johnson, u kojoj je ona ispričala da je 8 godina bila direktorica klinike za pobačaje Planned Parenthood i promijenila mišljenje, odnosno postala zagovornica prava na život – kanadske udruge za pobačaj su željele cenzurirati iznošenje njezine priče u kanadskim kinima tvrdeći da je film Neplanirano „propaganda“ i da može „poticati fanatike na zlostavljanje ili nasilje nad klinikama ili liječnicima“.

> Film ‘Neplanirano’, potresna priča bivše ravnateljice klinike za pobačaje, puni kina u Poljskoj: ‘Morate ga pogledati’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> ‘Neplanirano’ i dalje najgledaniji nezavisni film u SAD-u, unatoč opstrukcijama

> Pretpremijera i gostovanje redatelja filma ‘Neplanirano’ – prvi put u Zagrebu 22.11.

Unatoč napadima, na prvo javno prikazivanje filma u Edmonton Expo Center areni 14. svibnja okupilo se gotovo 3000 ljudi. Nakon dvomjesečnog pritiska javnosti i peticija zbog cenzuriranja Abbyjine životne priče, pravo na gledanje biografskih filmova je ipak pobijedilo u Kanadi nad pokušajem cenzure. Najveći kanadski kinoprikazivač Cineplex ga je ipak odlučio prikazivati, ali samo na tjedan dana i to u svojih 14 od ukupno 1700 kina. “Razumijem i uvažavam zabrinutosti oko filma, ali na svakom od nas je odlučiti hoćemo li ga pogledati ili ne. U Kanadi imamo tu opciju i mislim da je to važno zapamtiti”, objasnio je svoju odluku u otvorenom pismu Ellis Jacob, izvršni direktor Cineplexa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni pritisak za prikazivanjem filma postigao je da se film prikazivao i u 10 od ukupnih 45 Landmarkovih kina, koji je drugi najveći kinoprikazivač u Kanadi, pet kina Cinemas Guzzo-a u Quebecu te drugim neovisnim kinima, što je izazvalo malobrojne proteste kanadskih zagovornika pobačaja ispred kina, izvješćuju calgary.ctvnews.ca i LifeSiteNews.

Osim odbijanja prikazivanja filma, nezavisni su kinoprikazivači dobivali prijetnje smrću ako bi odlučili prikazati Neplanirano u svojim kinima, prenose breitbart.com i kelownacapnews.com.

Unatoč svemu, Neplanirano je ulaskom u kanadska kina u prvom vikendu prikazivanja zaradio više od 345 tisuća dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak, 22.11.2019. će u Zagrebu će u organizaciji udruge U ime obitelji redatelji – Chuck Konzelman i Cary Solomon – predstaviti svoj film “Unplanned” na prvoj pretpremijeri filma u Hrvatskoj. Pretpremijera se održava u 17.30 u Kinu Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska 2, Zagreb). Ulaznice se mogu kupiti na stranici https://www.ulaznice.hr/web/event/38/7312 ili na prodajnim mjestima ulaznice.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.