Nezapamćen interes za balet “Orašar” zagrebačkoga HNK unatoč skupljim ulaznicama i onemogućenoj online prodaji?

Foto: fah

Zgrada Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od ranoga je jutra okružena publikom koja želi pogledati balet “Orašar” Petra Iljiča Čajkovskog, jedan od najizvođenijih baleta na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Današnji interes za predstavu Orašar dokazuje kako je kazalište u Hrvatskoj iznimno važno te kako se i u ovim vremenima, u kojima su neke vrijednosti marginalizirane, teatar uspijeva izboriti da bude u središtu interesa građana Zagreba”, izjavila je intendantica HNK Dubravka Vrgoč u povodu nezapamćene potražnje za ulaznicama.

Kako podsjećaju iz HNK, zagrebački je Balet tijekom svojega postojanja prikazao nekoliko odličnih uprizorenja Orašara, a sadašnja izvedba premijerno je prikazana 9. prosinca 2011. godine u koreografiji Dereka Deanea.

Sve je kritizirao HDZ-ov Ivan Ćelić na svojem Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“[KULTURA DOSTUPNA SVIMA NA HRVATSKI NAČIN]
Danas čitamo o stotinama metara dugim kolonama ljudi zainteresiranih pogledati najizvođeniji balet na svijetu “Orašar”. Prvo što pomislih, napokon dobra vijest u Hrvatskoj.
Potom odem na web-stranicu HNK Zagreb i vidim kako nije moguće doći do ulaznice putem online kupnje. Naiđoh na još jedan detalj: gospođa intendantica odlučila da dramsku predstavu prodaje po cijeni operno-baletnih predstava. Da nije riječ o nacionalnom teatru, izdašno financiranom i s nacionalne i s gradske razine, možda bih čak i razumio, ali neminovan je zaključak: To je nepošteno, da ne kažem bezobrazno.
Gospođo intendantice, bojim se da zagovarate elitističko poimanje kulture kojim se grubo krši načelo “kulture dostupne svima”! Time utirete put formiranju kaste povlaštenih koji zbog novca ili nekih društvenih položaja mogu doći do karte dok ostali imaju mogućnost eventualno pročitati tekst dobrog kazališnog kritičara objavljen na društvenim mrežama ili u tiskovinama.
Stoga Vas pozivam da čim prije omogućite online kupnju ulaznica te da cijena dramske predstave bude po cijeni dramske predstave. Hvala!”, napisao je.

Deane je kreirao ovu čarobnu baletnu priču potrudivši se odvesti publiku u snove i prikazati svijet različit od našega, slijedeći u tome težnju Čajkovskoga u dočaravanju fantastičnoga, čarobnoga, mitskoga i legendarnog, dodaju iz zagrebačkog kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva ovogodišnja izvedba “Orašara” bit će 29. studenoga, a nakon toga balet će do 5. siječnja biti izveden još 13 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.