Nobelovac Orhan Pamuk osudio ozračje straha i progon novinara u Turskoj

Turski pisac Orhan Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006., osudio je ozračje “straha” u Turskoj i pritisak koji vrši islamsko-konzervatini režim na slobodu tiska, u intervjuu turskom dnevniku u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najgore je što postoji strah. Uviđam da se svi boje, to nije normalno. Sloboda izričaja ja pala na jako nisku razinu”, rekao je Pamuk dnevniku Hurriyet povodom izlaska njegova novog romana, šest godina nakon prethodnog, “Muzeja nevinosti”.

Uspješni pisac izrazio je žaljenje zbog pritiska vlasti na medije općenito u Turskoj te posebice zbog sudskog gonjenja i otpuštanja oporbenih novinara.

“Puno prijatelja dolazi mi reći kako je ovaj ili onaj novinar ostao bez posla. Sad se proganja i novinare koji su najbliže vlasti. Nikada nigdje nisam vidio ništa slično”, rekao je 62-godišnji pisac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor brojnih djela o Istanbulu, rodnom gradu, izrazio je žaljenje i zbog nedavnih izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je izjavio da muškarci i žene nisu jednaki “jer je to protiv ljudske prirode”, izazvavši negodovanja međunarodne zajednice.

Pamuk je turski autor čija djela su prevedena na više od 60 jezika. Prvi je Turčin dobitnik Nobelove nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.