Obilježava se 22. lipnja – Dan antifašističke borbe

Foto: Snimka zaslona

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Hrvatskoj i obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u okupiranoj Europi, navodi HINA.

> Nino Raspudić: Solomonsko rješenje – Preimenujmo Trg maršala Tita i Milana Bandića

U šumi Brezovica i ove će se godine održati središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941., kada je osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda označilo početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.

Obilježavanje u Brezovici tradicionalno organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija.

> Povjesničarka Vlatka Vukelić: ‘Istražili smo drugu stranu 22.lipnja, evo što se zapravo dogodilo’

U Zagrebu drugu godinu zaredom antifašističke udruge obilježit će taj dan na Trgu Republike Hrvatske (oni navode na bivšem Trgu maršala Tita), želeći na taj način izraziti prosvjed zbog, kako navode, ‘sve snažnijih retrogradnih pojava u hrvatskom društvu’.

U znak sjećanja na 50.000 Zagrepčana sudionika NOB-a i njih više od 20.000 poginulih u borbi za slobodu, ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta organizatori najavljuju govore u slavu partizanskim borcima, otporu fašizmu, nacizmu te ustaškim i četničkim kolaboracionistima. Na skupu će, najavljuju iz SABH-a, “iskazati svoje nemirenje s pokušajima ustašizacije Hrvatske”.

> (FOTO) Sisačka gradonačelnica o Hasanbegoviću: ‘Neofašist kojem su dali zadatak da nam ubije kulturu, mogao bi za sebe reći da je antifašist’

I u ostalim gradovima diljem Hrvatske antifašističke udruge, te gradska i županijska izaslanstva obilježit će taj dan prigodnim svečanostima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskim grobljima.

Prvi partizanski odred

Prvi sisački partizanski odred od 77 boraca osnovali su pripadnici Komunističke partije u Sisku, na dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez, navodi HINA.

> Sisačka gradonačelnica napala Bandića: ‘Samoproklamirani antifašisti nagrade daju ustaškim falsifikatorima povijesti poput Sedlara’

Od prvih dana sisački je odred izvodio diverzije, osobito na željeznici. Predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.

U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Dan antifašističke borbe obilježava se na dan 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs