Od 1. lipnja kino Europa u posjedu Grada Zagreba

Foto: fah

Zagrebačka Gradska uprava ipak je odlučila zatvoriti vrata najuspješnijeg hrvatskog nezavisnog kina – kina Europa, unatoč nepostojanju plana renovacije i snažnoj pravnoj osnovi za produljenje ugovora Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festivala, izvijestili su u utorak iz Press službe tog kina i najavili da će 1. lipnja predati kino u posjed Gradu Zagrebu, a borbu za kino nastaviti pravnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao odgovor na zamolbu koju su 11. travnja uputili Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada da kino Europa nastavi s radom dok ne počne obnova, Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festivala i Propeler Filmu d.o.o. stigla je obavijest da Grad “ostaje kod navoda iznesenih u (ranijem) dopisu” i da s danom isteka ugovora o najmu, 1. lipnja, prostor kina Europa moraju predati u posjed Gradu Zagrebu.

“Grad Zagreb time je odbio naše molbe da se kino ne zatvara dok ne počne renovacija, kao i nekoliko modela obnove kina koje predlažemo već godinama, pri čemu sredstva restauracije ne bi bila na teret građanima Zagreba i poreznim obveznicima Republike Hrvatske. Umjesto toga, najavljuju se ‘pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta’ za koje, podsjećamo, u gradskom proračunu ne postoje ni projektni nacrti, ni planovi sanacije, renovacije ili javne nabave, niti namjenska sredstva”, stoji u priopćenju.

Također se navodi da su Umjetnička organizacija Zagreb Film Festivala i Propeler Film u 10 godina doveli kino Europa do statusa kina s najboljim programom u Europi te da 120.000 ljudi koji su posjetili njegove programe tijekom 2018. pokazuju u kojoj je mjeri ono postalo nezaobilazno mjesto u kulturnom životu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Slučaj kina Europa jedan je u nizu primjera oglušivanja Gradske uprave na volju građana”

“Cijelo to vrijeme kinom smo upravljali sukladno propisima i zakonom, stoga ćemo u skladu s time 1. lipnja ove godine predati kino u posjed Gradu Zagrebu. No budući da s odlaskom UO ZFF kino prestaje s radom, izražavamo iskrenu zabrinutost za sve programe koji se trebaju održati u kinu nakon 1. lipnja, a za koje su već raspoređena sredstva iz lokalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora”, ističe se u priopćenju.

Dodaje se i kako je kino Europa nastalo zbog potrebe filmske i kulturne zajednice Grada Zagreba i da u Zagrebu trenutačno ne postoji funkcionalan prostor koji svojom infrastrukturom može zamijeniti kino Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S obzirom na snažnu pravnu osnovu naših molbi za produljenje ugovora, svoju borbu za kino Europa nastavit ćemo pravnim putem. Svjesni smo da ovaj događaj nije izolirani slučaj. Štoviše, slučaj kina Europa samo je jedan u nizu uznemirujuće sličnih primjera kojim gradske vlasti, oglušujući se na volju građana i zahtjeve struke, provode sustavnu destrukciju kulturnog života ovoga grada. Stoga ćemo do 1. lipnja poduzeti niz akcija kako bismo pažnju javnosti skrenuli na kontinuirani kulturocid u Zagrebu”, stoji u priopćenju Press službe kina Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.