Obama i Clinton osudili napad na ‘štovatelje Uskrsa’ bez imenovanja krivca: Kad je napadnuta džamija, osudili napad na muslimane i optužili bijele rasiste

Foto: fah

“Easter Worshippers”, štovatelji Uskrsa, izraz je koji su bivši predsjednik SAD Barack Obama i njegova ministrica vanjskih poslova, nesuđena predsjednica SAD Hillary Clitnon, upotrijebili u porukama poslanim nakon stravičnog pokolja kršćana na Šri Lanki. Ne “Christians”, kršćani! Jesu li tragediju htjeli pretvoriti u farsu, izbjeći spominjanje kršćana u kontekstu žrtava nasilja iako su oni trenutno najproganjanija skupina u svijetu? Ili sugerirati da Uskrs slave svi, ne nužno samo kršćani, što je isto zapravo pogrješno iako su crkve otvorene, naravno, svima?

> Broj mrtvih u napadima na kršćane na Uskrs, u Šri Lanki porastao na 310, uhićeno više od 35 ljudi

Obama je sućut na Twitteru uputio sljedećim riječima:

“Napadi na turiste i štovatelje Uskrsa u Šri Lanki su napad na čovječanstvo. Na dan posvećen ljubavi, otkupljenju i obnovi, molimo za žrtve i stojimo uz narod Šri Lanke.”

Dakle, ne kršćani nego štovatelji Uskrsa; ne napad na kršćane, nego na čovječanstvo. Ne dan kad se slavi uskrsnuće Isusa Krista, nego “dan posvećen ljubavi”. I na kraju, Obama ne stoji uz kršćansku zajednicu, nego uz “narod Šri lanke”.

Hillary Clinton bila je još uvredljivija:

“Na ovaj sveti vikend za mnoge vjere, moramo biti ujedinjeni protiv mržnje i nasilja“, napisala je. “Molim za sve pogođene današnjim užasnim napadom na štovatelje Uskrsa i putnike u Šri Lanki”.

No kad je izrazila sućut nakon terorističkog napada na Novom Zelandu, napisala je:

“Srce mi se slama za Novi Zeland i globalnu muslimansku zajednicu. Moramo se nastaviti boriti protiv ponavljanja i normalizacije islamofobije i rasizma u svim njegovim oblicima.

Vođe svugdje moraju osuditi bijele supremacionističke teroriste. Njihova ubilačka mržnja mora biti zaustavljena”.

Dakle, blagdan Uskrsa po Hillary Clintona je praznik “mnogih vjera“, ne kršćana! Kasnije su ju neki pokušali pravdati time da na Šri Lanki Uskrs koincidira s lokalnim vjerskim blagdanima, no Usks je svake godine na drugi datum i računa se na kompleksan način pa ne može koincidirati s ničim. U slučaju napada na Novom Zelandu moramo osuditi “islamofobiju” i “bijele rasiste”, u slučaju napada na kršćane trebamo osuditi “mržnju”.

Osobito upada u oči to da su oboje, i Clinton i Obama, bez oklijevanja uporabili riječ “muslimani“, odnosno “muslimanska zajednica” kada su izrazili sućut žrtvama prošlomjesečnog masakra u džamijama u Christchurchu na Novom Zelandu, ali su striktno izbjegli uporabiti riječ “kršćani” ili “kršćanska zajednica“. Usto, tada su kao napadače jasno označili “bijele supremacioniste” i naglasili potrebu borbe protiv njih, iako se radilo o pojedincu koji nije bio povezan ni sa kakvim organizacijama. Ovdje se pak radi o činu iza kojeg stoje muslimanske organizacije, ne pojedinac, no oni, naravno, nisu apostrofirani kao krivci niti je spomenuta potreba progona.

Zanimljivo, posve isti izraz – “easter worshipers”, kao da se radi o kakvoj poganskoj sekti, upotrijebilo je i nekoliko vodećih političara iz Demokratske stranke.

Podsjetimo, teroristi su ubili su gotovo 300 ljudi, a još 500 ranili u napadima na tri crkve, tri hotela i stambeni kompleks. Mnogi su ubijeni dok su prisustvovali misi za Uskrs. Vlada navodno sumnja da su bombaši, svi sa Šri Lanke, bili članovi “domaće islamske terorističke skupine pod nazivom National Thowfeek Jamaath”.

Tijekom osam godina Obame kao predsjednika, on – i gospođa Clinton, koja je služila kao njegova državna tajnica, što je pozicija koja obuhvaća i ministarstvo vanjskih poslova – često s bili metama kritika zbog svoje neodlučnosti da identificiraju radikalni islam kao uzrok brojnih terorističkih napada.

U obraćanju Nacionalnom molitvenom doručku 2015. Obama je pokušao izjednačiti takozvanu “islamsku državu” i kršćanstvo. On je pozvao Amerikance da se “ne uzdignu previsoko” kad govore o radikalnom islamu i teroru i mučenjima koje provodi ISIL, jer su “ljudi prije mnogo stoljeća počinili strašna djela u ime Krista”.

Demokrati su također kritizirali predsjednika Donalda Trumpa i njegovu vladu zbog toga što su odbili uporabiti riječ “muslimani” kako bi opisali žrtve terorističkog napada u Christchurchu na Novom Zelandu prošlog mjeseca, iako je Trump identificirao mete kao “džamije” a u Šri Lanki kao “crkve i hotele”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr