Okrugli stol: Zločin u Buhinim Kućama bio dio bošnjačkog plana za eliminiranje Hrvata iz središnje Bosne

Foto: snimka zaslona

Sudionici okrugloga stola u Vitezu pozvali su u srijedu na pravosudno procesuiranje masakra nad 27 Hrvata u mjestu Buhinim Kućama u središnjoj Bosni kojega su na jučerašnji dan 1994. počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH čiji je cilj bio potpuno vojno zaposjedanje središnje Bosne i etničko čišćenje Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknuo Hrvoje Mandić iz Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, ratni zločin u Buhinim Kućama bio je dio plana za potpuno etničko čišćenje Hrvata u središnjoj Bosni što je razlog zbog čega su bošnjačke vlasti predvođene predsjednikom Alijom Izetbegovićem odbijale sve planove o zaustavljanju rata.

“Povijesne činjenice pokazuju da bošnjačko političko vodstvo nije prihvatilo Cutilierov plan koji je predviđao plan federalizacije ove države i njezino međunarodno priznanje. Slično je i s Vance-Owenovim planom koji je Izetbegović načelno prihvatio ali ga je vrh Armije BiH odbio i pokrenuo vojnu opciju“, rekao je Mandić.

Po njegovim riječima sve upućuje da je povod za izbijanje bošnjačko-hrvatskog sukoba upravo u Vance-Owenovom planu budući se bošnjačke vlasti nisu slagale s time da središnja Bosna i područje Hercegovine bude u hrvatskome administrativnom dijelu.
„Činjenica da se taj sukob vodio isključivo u zemljopisnom središtu države i na tzv. neretvanskom pravcu je sasvim dovoljan pokazatelj za izvlačenje mnogih zaključaka. To dokazuje i dostupna povijesna građa“, pojasnio je Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na okruglome stolu upozoreno je što još uvijek ni nakon 25 godina za taj zločin nitko nije odgovarao, što obitelji ubijenih posebno boli.

U povodu dvadesetpete godišnjice tragedije Buhinih Kuća, u mjesnom groblju Topala gdje je i pokopan najveći broj žrtava, slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio viteški župnik fra Velimir Bavrka. Svetoj misi prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz veliki spomen križ podignut na ulazu u groblje.

U ranim jutarnjim satima 9. siječnja 1994. potkraj hrvatsko-bošnjačkog rata pripadnici Armije BiH su samo desetak dana nakon masakra u Križančevu Selu ubili 27 hrvatskih civila i vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među pripadnicima Armije BiH bili su i mudžahedini pripadnici odreda ‘El Mudžahid’ iz sastava 7. muslimanske brigade. Među ubijenima bilo je i djece. Najmlađa žrtva bio je Danijel Grbavac koji nije dočekao niti drugi rođendan.

Prema podacima hrvatske strane u BiH, operacije ABiH u središnjoj Bosni počele su sredinom siječnja 1993. a nastavile su se do travnja 1994. do potpisivanja Washingtonskog sporazuma o uspostavi hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH. U tim operacijama protjerano je ili izbjeglo 152.950 Hrvata, ubijena je 1051 civilna osoba, od toga 121 dijete, a ubijeno je 644 zarobljenih vojnika HVO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.