Oliver Frljić napušta HNK, ali ne odlazi daleko – prelazi u tim za realizaciju programa Europska prijestolnica kulture

Foto: Fah

Sadašnji intendant Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca u Rijeci Oliver Frljić prijeći će u srpnju ove godine u tim za realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture (EPK), a sadašnji ravantelj Opere dr. Marin Blažević bit će, do raspisa natječaja za intendanta i samog izbora, Gradskom vijeću predložen za v.d. intendanta toga kazališta, utvrđeno je u četvrtak na sjednici Kazališnoga vijeća riječkoga HNK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u pripćenju HNK-a Ivana pl. Zajca, Rijeka je dobivši titulu Europske prijestolnice kulture, još jednom potvrdila svoj europski identitet i opredijeljenost za europske vrijednosti, ali i preuzela odgovornost realizacije različitih programskih linija ponuđenih u knjizi kandidature.

Podsjeća se da je Frljić bio član riječkog EPK tima koji je pripremao kandidaturu, a bio je zadužen za koncipiranje kazališnoga programa. U tom je kontekstu, dodaje se, osmišljena suradnja s nekim od najznačajnijih europskih redatelja, skupina i institucija, od kojih posebice treba izdvojiti Rimini Protokoll, Jan Lauwersa i Needcompany, Oskarasa Koršunovasa te Krystiana Lupu – imena koja europska kazališna publika prepoznaje i honorira.

Nakon što je postala Europska prijestolnica kulture, Rijeka je obvezna i ostvariti spomenutu suradnju pa će, navodi se, s obzirom na zahtjevnost i ozbiljnost ove programske linije unutar EPK projekta, ali i s obzirom na odgovornost koju zahtijeva funkcija intendanta nacionalnoga kazališta, Oliver Frljić u Rijeci nastaviti raditi na projekta EPK, odnosno na pripremi i realizaciji teme nazvane “Podijeljeni gradovi” koja u prijavnoj knjizi kandidature predstavlja okosnicu trećega programskog pravca “Doba moći”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje se kako će Frljić redateljskim radom izvan Hrvatske i ubuduće predstavljati “specifičnosti vlastitog umjetničkog usmjerenja, ali i dodatno pridonijeti prepoznatljivosti Rijeke kao hrvatskoga grada koji je ponio titulu prijestolnice kulture”.
Frljić će, ističe se, blisko surađivati i s HNK Ivana pl. Zajca na realizaciji EPK programa, čime se ispunjava i zacrtani cilj druge sezone HNK – internacionalizacija kazališta, a time Rijeka može doista postati veliki europski grad u Hrvatskoj.
“Svojim dosadašnjim intendantskim radom, Oliver Frljić revidirao je koncept nacionalnoga kazališta, a s Marinom Blaževićem kao bliskim suradnikom, pokazao je da nacionalno kazalište ne mora biti muzej sjećanja na izmaštanu nacionalnu prošlost, već da može aktivno promišljati društvenu zbilju u kojoj djeluje”, navodi se u priopćenju.

Nastavljajući rad na projektu EPK, Oliver Frljić potvrđuje svoju odgovornost u okviru razvoja ne samo riječke, nego i hrvatske kulture, a svakako i svoje povjerenje u Rijeku kao grad koji zaslužuje titulu Europske prijestolnice kulture, navodi riječki HNK.

Podsjetimo, OVDJE možete saznati tko je Frljić jer uvredljiv intervju koji je dao najbolje govori o njemu samome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.