Osam premijera Mire Gavrana u osam gradova

Miro Gavran
Miro Gavran

U iduća dva mjeseca hrvatski književnik Miro Gavran imat će čak osam kazališnih premijera u osam različitih zemalja – Rusiji, Češkoj, Sloveniji, Rumunjskoj, Srbiji, Albaniji, BiH i Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazališni niz započinje 6.studenog premijerom Gavranove drame “Sve o muškarcima” u glasovitom ruskom Kazalištu Red Torch iz Novosibirska, u režiji Konstantina Kolesnika. Gavranovu dramu “Čehov je Tolstoju rekao zbogom” premijerno će izvesti 11.studenoga češki Teatar La My iz Praga u režiji Martina Vokouna. Za 21. Studenoga zakazana je premijera Gavranove monodrame “Trpimir” u Kulturnom domu Črnuče u Ljubljani, a u produkciji Teatra Kamelar. Redatelj i interpret te predstave bit će poznati slovenski glumac Roman Končar. Tjedan dana potom, 28.studenoga u Bukureštu u Rumunjskoj će “Colour Theatre Copany” izvesti premijeru Gavranove komedije “Muž moje žene” u režiji redateljice Ance Marie Colteanu. U Beogradu će 4. prosinca premijeru Gavranove drame “Čehov je Tolstoju rekao zbogom” režirati poznati glumac Irfan Mensur u Bitef teatru, a u produkciji Radionice za proizvodnju kazališta. Sredinom prosinca ta drama će biti premijerno izvedena i na albanskom jeziku u Prištini u režiji Sevdija Ajetija i u produkciji Europskog balkanskog instituta. U to vrijeme planirana je i premijera Gavranove drame “Sve o ženama” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u režiji Roberta Raponje. I na koncu, na Staru godinu, 31.prosinca u poljskom gradu Jelenia Gora zakazana je premijera Gavranove komedije “Muž moje žene”.

Uz ovih osam novih Gavranovih premijera važno je istaknuti da je ljetošnja premijera njegove drame “Sve o ženama” u Parizu u La Funamble Theateru Monmartre ostvarila zamjetan uspjeh u kritike i publike, a njegova uspješnica “Kreontova Antigona” koja na francuskom igra već nekoliko sezona u produkciji Roseau Theatera ovoga ljeta je proslavila svoju stotu izvedbu na kazališnom festivalu u Avignonu.

Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na 35 jezika, a po njegovim dramama i komedijama nastalo je preko 250 kazališnih premijera diljem svijeta, dok su njegove predstave imale više od tri milijuna gledatelja. Proteklih dvadesetak godina Miro Gavran je uvjerljivo najizvođeniji hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.