Otkriven obnovljeni spomenik Grguru Ninskom u Splitu i predstavljen projekt ‘3 Grgura’

Uklanjanjem posljednje skele u utorak je u Splitu otkriven obnovljeni spomenik Grguru Ninskom, rad najvećega hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a tom je prigodom predstavljen i projekt “3 Grgura” kojim će se uspostaviti kulturna suradnja Splita, Nina i Varaždina, hrvatskih gradova u kojima je postavljen taj spomenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećenja na spomeniku visokom 8,5 metara popravljala su se od lipnja 2014., u što je, kako je rečeno, uloženo 760 tisuća kuna.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, ninski Emil Ćurko i varaždinski Goran Habuš na današnjoj su svečanosti zajedno nosili plakat s likom Grgura Ninskog i natpisom “Split, Nin, Varaždin”, a splitski je gradonačelnik tom prigodom istaknuo da spomenik ninskom biskupu simbolizira hrvatstvo i hrvatsku povijest.

“Otvaranje restauriranog spomenika Grguru Ninskom velik je dan za Split. Naš grad navikao je na svojeg Grgura, a navikli su i turisti”, rekao je Baldasar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ninski gradonačelnik Ćurko podsjetio je da je spomenik Grguru Ninskom tome gradu donirao Varaždin 1961. godine, o 1100. obljetnici Krešimirove povelje, te da je Split te godine Ninu donirao novac za obnovu Gradskih vrata.

“Split, Nin i Varaždin ponosni su na povijest hrvatskog naroda i hrvatske države, a u Ninu je prvi put priznata hrvatska država”, istaknuo je Ćurko i izrazio zadovoljstvo što nakon 45 godina ponovno oživljava suradnja tih triju gradova.

Varaždinski gradonačelnik Habuš istaknuo je da su Split, Nin i Varaždin, koji imaju spomenike Grugura Ninskog, veliki kulturni i povijesni hrvatski gradovi. “Ta tri grada imaju bogatu kulturu i povijest važnu za Republiku Hrvatsku, a Varaždin je svojevremeno bio i glavni grad Hrvatske”, dodao je Habuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski dogradonačelnik Goran Kovačević najavio je da će u sklopu suradnje pod nazivom “3 Grgura” Split, Nin i Varaždin u godini organizirati po jedan tjedan kulturnih događaja na kojima će sudjelovati kulturni djelatnici iz tih gradova. “Želimo da to bude manifestacija po kojoj će ta tri grada biti prepoznatljiva”, istaknuo je.

Kako je rečeno na današnjoj svečanosti, do lipnja će biti osvijetljen spomenik Grgura Ninskog i obližnje zidine Zlatnih vrata kako bi turisti imali i večernji ugođaj.

Andro Krstulović Opara iz stručnoga konzervatorskog nadzornog tima, koji je nadzirao obnovu spomenika, istaknuo je da je otkrivanje restauriranog spomenika svečanost umjetnosti i grada Splita te gradova Nina i Varaždina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Međutim, ovo je prije svega svečanost restauratorske i konzervatorske struke Splita jer se radi o jedinstvenom zahvatu bez premca jer nigdje nije poznat sličan primjer obnove kulturnih spomenika. Splitski stručnjaci za restauraciju znaju obaviti posao zaštite kulturne baštine kao malo tko u okrilju zapadne civilizacije. Oni su u zadnjih petnaestak godina restaurirali Peristil, katedralu i Zlatna vrata, a zatim ovaj spomenik”, istaknuo je Krstulović Opara, savjetnik za kulturne djelatnosti hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Po njegovim riječima, splitski su restauratori izvrstan izvozni proizvod jer imaju znanja i reference koje se mogu ponuditi diljem Europe.

Konzervator Zoran Bužančić, izaslanik ministrice kulture Andreje Zlatar-Violić, istaknuo je na svečanosti da su tri spomenika Ivana Meštrovića iznimnih umjetničkih dometa – Grguru Ninskom, Marku Maruliću i Luki Botiću, koja su u Splitu postavljena u prvoj polovici 20. stoljeća, obilježila tadašnji duh Splita.

“Ova tri spomenika možemo smatrati konceptom za nacionalnu misao. Biskup Grgur Ninski još se u desetom stoljeću borio za pravo hrvatskog naroda na liturgiju na hrvatskom jeziku, Marko Marulić otac je hrvatske narodne književnosti, a Luka Botić bio je promicatelj štokavštine, to jest ujedinjenja Dalmacije i Banske Hrvatske”, rekao je Bužančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik Grguru Niskom izrađen je u 29 dijelova i prvi je put postavljen na splitskom Peristilu 1929. godine. Rastavljen je tijekom talijanske okupacije u Drugome svjetskom ratu, a 1954. godine postavljen je na sadašnje mjesto ispod zidina sjeverno od Dioklecijanove palače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.