Otvaranje novog prostora riječkoga MMSU 22. rujna retrospektivom Tomislava Gotovca

Foto: fah

Novi prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) u kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić u Rijeci otvorit će se za posjetitelje 22. rujna u 20 sati otvorenjem velike retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da se ovime počinje ostvarivati ideja i vizija o pretvaranju bivše tvornice u gradsku četvrt kulture, koja će promijeniti ovaj dio grada te unaprijediti djelovanje gradskih ustanova u kulturi. Otvaranje MMSU u ovom prostoru samo je prva faza, jer je predviđeno da se MMSU proširi i na preostale dvije etaže, iznad sadašnjih, rekao je gradonačelnik. U njima sad djeluje riječka tvrtka PIK a u tijeku su pregovori o zamjeni prostora, kazao je Obersnel.

Prva fazu uređenja prostora za muzej financirala se iz Gradskog proračuna s 6,8 milijuna kuna, a u proračunu za sljedeću godinu predviđen je iznos za uređenje pročelja zgrade, rekao je gradonačelnik. Najavio je da će sljedećih mjeseci u Rikardu Benčiću početi radovi na uređenju tzv. T-objekta za potrebe Gradske knjižnice i “Ciglene kuće” za smještaj Dječje kuće, dijela programa EPK 2020.

Prostor MMSU je formiran prema projektu arhitekta Dinka Peračića. Površina uređenog prostora je 1550 četvorna metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj MMSU Slaven Tolj rekao je da građani koji su obilazili prostor tijekom uređenja, susjedi i nekadašnji radnici tvornice, vrlo pozitivno reagiraju na učinjeno. Izrazio je zadovoljstvo dobrim reakcijama struke na ideju da se novi prostor otvori upravo retrospektivnom izložbom Tomislava Gotovca.

Emina Višnić, ravnateljica agencije Rijeka 2020, koja upravlja projektom EPK, kazala je da se sad jedino pribojava da će u ožujku, tijekom predstavljanja učinjenog u Bruxellesu u sklopu procesa nadgledanja projekta, biti opomenuti da prebrzo rade na pripremama, dodajući da je Rijeka jedna od rijetkih europskih prijestolnica kulture do sad koja je uspjela otvoriti prvi ključni infrastrukturni objekt dvije godine prije.

Predstavljajući koncept izložbe, kustosica Nataša Šuković, kazala je da su nastojali postav realizirati kao dugometražni igrani film u kojem je Tomislav Gotovac redatelj te glavni glumac. U tom filmu-izložbi, ima raznih žanrova, poput filma potjere, političkog trilera ali i društvene humoreske, rekla je. Druga kustosica izložbe Ksenija Orelj je rekla da će se moći vidjeti stotinjak izložaka, od dokumentacije Gotovčevih performansa, fotografija do video zapisa. Noviji Gotovčevi radovi kombinirani su sa starijima i postavljeni su u svim prostorima nove zgrade MMSU. Orelj je rekla da su Gotovca željeli prikazati kao kompleksnu osobu, koji je u različitim razdobljima djelovao u nizu različitih životnih uloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio programa izložbe odvijat će se i u Art-kinu Croatia. Izložba će ostati otvorena do 26. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.