Otvorena izložba “Osnutak Albertine – Između Duerera i Napoleona”

Izložba “Osnutak Albertine – Između Duerera i Napoleona” otvorena je  večeras u tom bečkom muzeju, riznici jedinstvene grafičke zbirke u kojoj se čuva više od milijun umjetničkih djela, među kojima i slavni Duererov “Poljski zec”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba u jednom od najstarijih muzeja u svijetu obuhvaća oko 400 eksponata iz goleme zbirke utemeljitelja Albertine, vojvode Albrechta von Sachsen-Techena.

Postava izložbe podijeljena je u dva dijela. Prvi dio obuhvaća majstorska djela među kojima su najznačajniji crteži Rafaela, Michelangela, Leonarda da Vincija, Brueghela, Rembrandta, Rubensa i drugih koji su izloženi u četiri cjeline i prostorije. Drugi, povijesni dio, u 13 cjelina i prostorija predstavlja život i rad utemeljitelja Albertine: ulja na platnu, skulpture, namještaj, tapiserije, knjige, porculanske servise i srebrne pribore za jelo, poprsja, nakit, mačevi ukrašeni dragim kamenjem i ostalo. Dvije su cjeline posvećene Napoleonu i njegovu odnosu prema Habsburgovcima.

U središtu izložbe su djela njemačkog renesansnog slikara Albrechta Duerera (1471.-1528.), među kojima “Ruke koje se mole” te najvažnije njegovo djelo, “Poljski zec” koji je iz depoa Albertine izišao prvi put nakon 9 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o akvarelu veličine 22×25 cm nastalu 1502. godine. Slikan anatomskom preciznošću koja ne zanemaruje nijedan detalj, “Zec” nije samo najpoznatije Duererovo djelo, nego je i najpoznatiji prikaz životinje u svijetu, toliko dojmljiv da se na njegovu krznu vidi odsjaj svijetla.

Albertina posjeduje i najbogatiju svjetsku zbirku Duererovih umjetničkih djela zahvaljujući utemeljitelju muzeja koji je “Zeca” dobio od cara Franje II. u zamjenu za neka druga djela.

“Izložba prikazuje veličinu umjetničkog duha i što je sve utemeljitelj muzeja sakupljao u 50-godišnjem kolekcionarskom radu”, rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak ravnatelj Albertine Klaus Albrecht Schroeder naglasivši pritom da je Albertina “vječna ostavština velikoga kolekcionara”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.