Otvorena Kuća Klović u Klovićevim rodnim Grižanama

U mjestu Grižane u Vinodolskoj općini danas je svečano otvorena Kuća Klović u kojoj se nalazi stalni postav replika renesansnog minijaturista Jurja Julija Klovića, rođenog u tom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Andrea Zlatar Violić ustvrdila je tom prigodom da primjer uređenja Kuće Klović pokazuje kako se kvalitetno brine o kulturnoj baštini. Takvi projekti kreću kao inicijativa zainteresiranih ljudi iz lokalne zajednice te prerastaju u projekte šireg značenja, kazala je ministrica.

Najavila je projekt obnove dvoraca i tvrđava Zrinskih i Frankopana jedan od projekata kandidiranih za financiranje iz europskih fondova. Ovaj kraj s tim projektom povezuje to što se na vinodolskom, bakarskom i grobničkom području nalazi više kaštela Frankopana u raznim stupnjevima očuvanosti, rekla je ministrica izrazivši nadu da će se dobivenim novcem već u rujnu početi izrada projekte dokumentacije.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da se u županiji vode načelom da se kulturna baština ne treba samo sačuvati od zaborava nego da je treba staviti i u funkciju gospodarskog razvoja i to prvenstveno turizma. Ocijenio je da je ova županija izuzetno bogata kulturno-povijesnom baštinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranjem Kuće Klović obilježen je i Dan Vinodolske općine, a njezin načelnik Ivica Crnić istaknuo je da je Klović bio posljednji i najveći minijaturist renesansnog razdoblja. Crnić je kazao da je projekt uređenja stalnog postava potaknula ova općina, a priključila se značajnom financijskom pomoći Primorsko-goranska županija.

U stalnom postavu Kuće Klović su replike Klovićevih minijatura, čiji se izvornici čuvaju u nekim od najuglednijih svjetskih muzeja. Od 2006. godine, kada počinje ostvarenje ideje, Vinodolska općina je uložila 1,44 a županija 1,67 milijuna kuna. Kuća Klović uređena je u bivšoj osnovnoj školi koja je u potpunosti obnovljena. Crnić je kazao da će se nastaviti s projektom Kuće Klović, izrazivši nadu da će se u budućnosti u realizaciju uključiti i Ministarstvo kulture.

Juraj Julije Klović rođen je u Grižanama 1498. a umro u Rimu 1578. godine. Suvremenici su ga vrlo cijenili, a surađivao je s nekim od najvećih slikara tog vremena poput Michelangela, Vasarija i El Greca. Njegovo najpoznatije djelo je Časoslov Farnese s 28 minijatura, uglavnom prizora iz Starog i Novog zavjeta. Izvornik se čuva u knjižnici Pierpoint Morgan u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.