95. godišnjica rođenja kardinala Kuharića

kardinal Franjo Kuharić
Foto: zg-nadbiskupija.hr

Na današnji dan, 15. travnja 1919. u Gornjem Pribiću u općini Krašić, rođen je Franjo Kuharić, nadbiskup zagrebački i kardinal. Bio je najmlađe 13. dijete u siromašnoj obitelji koja se bavila poljoprivredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teologiju je studirao u Zagrebu. Zaređen je za svećenika 15. srpnja 1945. nakon župničke službe (Sv. Martin pod Okićem, Samobor). Pri njegovu je zaređenju u zagrebačkoj katedrali nadbiskup Alojzije Stepinac mladim svećenicima izrekao poznatu rečenicu: “Šaljem vas u krvavu kupelj”.

Službovao je nakratko kao kapelan u župi Radoboju, te kao upravitelj župa u Rakovu Potoku i u Svetom Martinu pod Okićem. Pokušani su atentati na njega u Rakovom Potoku 1947. i u Jakovlju 1948., ali je preživio. Tadašnji zagrebački nadbiskup Franjo Šeper u jesen 1957. postavio ga je za župnika u Samoboru.

Dana 3. svibnja 1964. posvećen je za biskupa u zagrebačkoj katedrali, te određen za pomoćnog biskupa nadbiskupu dr Franji Šeperu. Kad je Šeper imenovan za prefekta Svete kongregacije za nauk vjere, u kolovozu 1969., imenovan je apostolskim administratorom Zagrebačke nadbiskupije, a 16. lipnja 1970. zagrebačkim nadbiskupom, te u rujnu iste godine predsjednikom Biskupske konferencije SFRJ. Godine 1970. dobio je počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je kardinalom 1983.

Imao je neizmjernu ljubav prema ljudima, i prema domovini Hrvatskoj. Bio je veliki moralni i duhovni autoritet u najtežim vremenima, pravi pastir. Nastavio je putem kojeg su zacrtali njegovi prethodnici i duhovni učitelji Blaženi Alojzije Stepinac i kardinal Franjo Šeper. Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić preminuo je 11. ožujka 2002. godine.

Na obilježavanju desete godišnjice njegove smrti, 11. ožujka 2012. su iz Zagrebačke nadbiskupije najavili da će se pokrenuti postupak za proglašenjem blaženim kardinala Franje Kuharića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.