Otvoreni 10. Dani kršćanske kulture

Otvaranjem izložbe akademskog slikara Josipa Botterija Dinija “Put križa” danas su u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Splitu počeli 10. Dani kršćanske kulture, a ta je manifestacija istovremeno otvorena u Dubrovniku, a večeras će se otvoriti i u Šibeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu je jubilarne 10. Dane kršćanske kulture otvorio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je istaknuo važnost te manifestacije u doprinosu kršćanskoj kulturi koja se već desetu godinu održava u organizaciji nakladne kuće Verbum.

Kazao da je hrvatska i europska kultura u trajnom dodiru i dijalogu s liturgijom, životom, vjerom, teologijom, antropologijom, vertikalom i horizontalom, te istaknuo važnost inkulturacije evanđelja i evangelizacije kulture

“Ova kultura danas nas otvara prema drugima, ali i druge prema nama. Ono što je dobro, lijepo i istinito smo poremetili. Sve otkriti i naučiti, autentični govor zapravo znači razumijeti druge, predstaviti se drugima, a to je i jedan dodir s transcedencijom kao govorom vječnosti. Želio bi da ovo bude poticaj svim građanima i vjernicima kojima nudimo duhovni seminar, kulture, te ljudskosti i da možemo nadići probleme koji nas danas tište”, rekao je Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor izložbe slika “Put križa” Josip Botteri Dini je napomenuo kako su njegove slike prikladna tema Danima kršćanske kulture i kada razmišljamo o svom kršćanskom identitetu.

“Kršćanski identitet se upravo kod križa stvorio. Krist ga je za nas potpisao svojim životom, za naše spasenje i upravo nas je preko križa oslobodio propasti. Križ sugestira prema vječnosti i transcedenciji, te prema svjetlu za koje smo stvoreni”, kazao je Botteri Dini. Njegova izložba sadrži 14 mozaika koji predstavljaju postaje križnog puta, a namijenjene su novoizgrađenoj crkvi u Koprivnom nedaleko od Klisa.

Ravnatelj manifestacije Miro Radalj je naglasio kako ovogodišnji Dani kršćanske kulture imaju 60 različitih sadržaja. “Vjerujemo da će publika kao i prethodnih godina biti zainteresirana za naš program. Ovo je godina u kojoj imamo vrijednu obljetnicu, a to je 800 godina od postavljanja vratnica splitske katedrale. To je jako važno jer je autor tih vratnica majstor Andrija Buvina po kome se zove nagrada koju dodjeljujemo zadnjeg dana manifestacije”, rekao je, među ostalim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U deset dana, koliko će trajati manifestacija, među ostalim je predviđen tečaj ikonopisanja, gledanje dokumentarnih i igranih filmova, koncerti, projekcije starih fotografija, razne tribine i predstavljanje knjiga, razgledavanje kulturno-sakralnih spomenika, izložbe fotografija. U planu je, među ostalo, i obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki “Livno – na vratima Franjevačke provincije”. A na tribini “Kako sam od gangstera i kriminalca postao svjedok Kristov” svoju životnu ispovijest uobličenu u knjigu “Ispovijest londonskoga gangstera”, koja je postala bestseler, iznijet će John Pridmore. Najavljen je i večerašnji koncert Hrvatskoga katoličkog radija u Nadbiskupskom sjemeništu na kojem će gost biti Marko Perković Thompson.

Zadnjeg dana manifestacije, 15. travnja bit će proglašenje dobitnika godišnje nagrade “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi. Ovogodišnji dobitnik je Bernhard Meuser, katolički publicist i autor projekta za mlade YOUCAT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.