Papa Franjo: Crkva ne bi trebala imati doživotne vođe jer bi mogla postati poput država pod diktaturom

Rimokatolička Crkva ne bi smjela imati “doživotne vođe”, jer bi mogla postati poput država pod diktaturom, izjavio je u petak papa Franjo koji je u više navrata kazao da će se radije povući nego vladati do kraja života bude li smatrao da zbog zdravlja ili drugih razloga ne može voditi Crkvu s 1,2 milijarde vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neka bude sasvim jasno. Jedini koji je u Crkvi nezamjenjiv je Duh Sveti”, kazao je 78-godišnji papa Franjo pred 30.000 ljudi okupljenih na svekršćanskom skupu na Trgu sv. Petra, , prenosi Reuters.

Papa Franjo je kazao da bi trebalo postojati “vremensko ograničenje” za dužnosti u Crkvi.

Dajući do znanja da se njegove izjave ne odnose samo na kler, Franjo je istaknuo da bi to vremensko ograničenje trebalo postojati za sve položaje u Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U Crkvi nema doživotnih vođa. To se pojavljuje u zemljama s diktaturom”, rekao je Papa.

U veljači 2013., njegov prethodnik, papa Benedikt XVI. postao je prvi poglavar Katoličke crkve u posljednjih 600 godina koji se povukao s položaja.

Franjo je u ožujku za meksičku televiziju ocijenio da se to što je učinio Benedikt “ne bi smjelo smatrati iznimkom”. U istom razgovoru je, međutim, izjavio da mu se ne sviđa ideja o automatskom umirovljenju papa kada dosegnu određenu starost, recimo 80 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.