Papa Franjo o stanju u Venezueli: ‘Jako zabrinjava problem nasilja’

Foto: fah

Papa Franjo, zabrinut zbog nasilja u Venezueli, rekao je u ponedjeljak da se boji krvoprolića u toj zemlji, na tiskovnoj konferenciji održanoj u zrakoplovu kojim se vraćao u Rim nakon boravka u Panami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo u Panami upozorio na jednu od najvećih hereza modernog doba

“Čega se bojim? Krvoprolića”, odgovorio je Papa na novinarsko pitanje o stanju u Venezueli, gdje me “jako zabrinjava problem nasilja”.

“Teško mi je zbog svega što se u ovom trenutku događa u Venezueli i zato bih htio da se dogovore”, premda dogovor ne mora donijeti najbolje rješenje. Potrebno je “pravedno i mirno rješenje”, istaknuo je, ne želeći dodati ništa više jer, rekao je, to bi bilo “nerazborito” u ovim napetim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Otac je odlučno otklonio mogućnost ukidanja celibata koji vrijedi za svećenike Katoličke Crkve i rekao da je to “dar Crkvi” koji ne može biti “stvar izbora”.

“Osobno mislim da je celibat dar Crkvi. Drugo, nisam za to da celibat bude stvar izbora. Ne”, rekao je Papa, odgovarajući na pitanje o eventualnoj ženidbi svećenika i ređenju oženjenih muškaraca u Rimokatoličkoj Crkvi.

Ipak je spomenuo “neke mogućnosti za zabitna područja”, navodeći primjer otoka u Tihom oceanu i Amazonije kada za to “postoji pastoralna potreba”. “To je stvar o kojoj razgovaramo s teolozima, to nije moja odluka”, oprezno je dodao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obveza celibata u Rimokatoličkoj crkvi uređena je u 11. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.