Papa Franjo: poruke narodima dvojice Papa uoči kanonizacije

Papa Frajno objavio je dvije poruke uoči kanonizacije papa Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. posvećene njihovom proglašenju svetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruku posvećenu proglašenju svetim blaženog Ivana XXIII., kojeg su još zvali i “dobri Papa” ili “Ivan Dobri” Papa je uputio žiteljima bergamskog kraja uoči kanonizacije njihova sunarodnjaka. Poruka je upućena svećenicima, redovnicima i redovnicama, kao i vjernicima Bergamske biskupije, ali i onima koji ne pripadaju Crkvi i nisu građani Bergama.

“Znam koliko volite papu Ivana i koliko je on volio svoj rodni kraj. Od dana svog izbora za papu, ime Bergamo i Sotto il Monte postali su poznati diljem svijeta i danas, više od pedeset godina kasnije, oni se vežu uz njegovo lice ozareno osmijehom i njegovu očinsku nježnost”, piše Papa.

Pozivam vas da zahvalite Gospodinu za veliki dar njegove svetosti za sveopću Crkvu i potičem vas da čuvate uspomenu na tlo u kojem je ona ponikla: tlo je to duboke vjere življene u svakodnevici, obitelji siromašnih materijalnim dobrima ali povezanih Gospodinovom ljubavlju, zajednicâ koje sve dijele u jednostavnosti, ističe Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno da se od tada svijet promijenio, novi su i izazovi koji se postavljaju pred poslanje kršćanske zajednice. Ipak, ta baština može nadahnuti i danas Crkvu koja je pozvana živjeti slatku i utješnu radost evangelizacije, biti suputnicom svakom čovjeku na njegovu putu, “seoski studenac” s kojeg svi mogu uzimati svježu vodu evanđelja. Drugi vatikanski koncil utro je put obnovi i posebno je velika radost što se kanonizacija pape Roncallija događa zajedno s kanonizacijom blaženog Ivana Pavla II., koji je tu obnovu provodio u svojem pontifikatu, ističe Papa.

Uvjeren sam da će i građansko društvo moći crpiti nadahnuće iz života bergamskog pape i sredine u kojoj se rodio, tražeći nove načine, prilagođene trenutku, za izgrađivanje suživota utemeljenog na neprolaznim vrijednostima bratstva i solidarnosti, dodao je Papa. Poruka je objavljena na stranicama lista “Eco di Bergamo”, čiji je cijenjeni suradnik bio mladi svećenik don Angelo Roncalli. Kada ga je služba odvela daleko, uvijek je primao “Eco”, taj glas kako je rekao Papa, koji ga je podsjećao na njegov kraj.

“Molim vas da molite za mene a ja sa svoje strane jamčim svoj spomen i molitvu za sve vas, osobito za one koji trpe, za bolesne – želim pritom spomenuti gradsku bolnicu koju ste posvetili papi Ivanu – i za dijecezansko sjemenište, koje je tako drago njegovu srcu, rekao je papa Franjo na kraju svoje poruke o Ivanu XXIII.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo uputio je putem i poruku poljskom narodu uoči kanonizacije blaženog Ivana Pavla II. Izražavajući radost što će proglasiti svetim poljskog papu na svetkovinu Božjeg milosrđa, Papa ističe: Zahvalan sam Ivanu Pavlu II., kao i svim članovi Božjeg naroda, za njegovu neumornu službu, njegovo duhovno vodstvo, što je uveo Crkvu u treće tisućljeće vjere i za njegovo izvanredno svjedočanstvo vjere.

Papa podsjeća na riječi svoga prethodnika Benedikta XVI. izgovorene na dan beatifikacije pape Wojtyle: “Otvorio je Kristu društvo, kulturu, političke i ekonomske sisteme, preokrenuvši divovskom snagom – koja mu je dolazila od Boga – tendenciju koja se mogla činiti nepovratnom. Svojim svjedočanstvom vjere, ljubavi i apostolske hrabrosti, kao i velikom čovječnošću, taj je uzorni sin poljskog naroda pomogao kršćanima iz čitavog svijeta da se ne boje priznati kršćanima, potvrditi svoju pripadnost Crkvi, govoriti o evanđelju.

Pomogao nam je da se ne bojimo istine, jer je istina jamstvo slobode“, rekao je Papa, dodavši da se potpuno identificira s tim riječima pape Benedikta XVI. Podsjetio je zatim kako je prije izbora za papu Karol Wojtyla rastao u službi Kristu i Crkvi u svojoj domovini, Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujem poljskom narodu Crkvi u Poljskoj za dar Ivana Pavla II. Svi smo bili obogaćeni tim darom. Ivan Pavao II. nas ne prestaje nadahnjivati. Nadahnjuju nas njegove riječi, njegovi spisi, njegove geste, njegov način služenja. Nadahnjuje nas njegovo trpljenje koje je podnosio junačkom nadom. Nadahnjuje nas njegovo potpuno pouzdanje u Krista, Otkupitelja čovjeka, i u Majku Božju.”

Nadam se, istaknuo je Papa da će kanonizacija Ivana Pavla II., kao i Ivana XXIII., dati novi poticaj svakodnevnom i ustrajnom radu Crkve u vašoj domovini. Radujem se činjenici da ću, ako Bogu da, za dvije godine posjetiti prvi put vašu zemlju u prigodi Svjetskog dana mladih.

Na kraju poruke Papa poziva sve Poljake da duboko prožive kanonizaciju blaženog Ivana Pavla II. i blaženog Ivana XXIII., kako one koji će u tome događaju izravno sudjelovati u Rimu tako i one koji će događaj pratiti posredstvom medija, te zahvaljuje svim novinarima tiska, radija i televizije za njihovu službu prigodom kanonizacije u iduću nedjelju.

“Pozdravljam sve sunarodnjake Ivana Pavla II., također one koji ne pripadaju Katoličkoj Crkvi. Sve nosim u svom srcu. Neka vas Bog sve blagoslovi!”, zaključio je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.