(FOTO) Papa Franjo: Zajedno s globalizacijom tržišta mora ići globalizacija solidarnosti

“Vjera ne smije nikada služiti kao opravdanje za nasilje”, istaknuo je papa Franjo na početku svoga posjeta Albaniji, prenosi Ika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nitko ne smije uzimati religiju kao opravdanje za svoja djela kojima se ugrožava dostojanstvo čovjeka i njegova temeljna prava, na prvom mjestu pravo na život i vjersku slobodu”, upozorio je Papa.

Obraćajući se albanskome predsjedniku, vladi, građanskim vlastima i diplomatskim predstavnicima u Albaniji, papa Franjo je istaknuo da je miroljubiv suživot i suradnja među pripadnicima različitih vjeroispovijesti dragocjen dar toj zemlji.

U govoru u Predsjedničkoj palači Papa je izrazio radost i zahvalnost zbog ozračja poštovanja i povjerenja koje postoji između katolika, pravoslavnih i muslimana u Albaniji. Ističući neophodnost poštivanja ljudskih prava, vjerskih sloboda i slobode izražavanja, što je neophodno za razvoj i osobe i općeg dobra, Papa je istaknuo da albanski primjer pokazuje kako je “miroljubiv i plodan suživot među ljudima i zajednicima vjernika različitih religija nije samo poželjan, nego i ostvariv i realan”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo se osvrnuo i na nove izazove s kojima se treba suočiti u svijetu koji teži gospodarskoj i kulturnoj globalizaciji, upozorivši da se mora uložiti napor kako bi se osiguralo da rast i razvoj budu u službi sviju a ne samo malog dijela stanovništva.

Razvoj, rekao je Papa, bit će jedino autentičan ako je održiv i pravedan i poštuje prava siromašnih i čuva okoliš. Zajedno s globalizacijom tržišta mora ići globalizacija solidarnosti, zajedno s gospodarskim rastom mora rasti poštovanje za stvoreno, zajedno s pravom pojedinca, mora se jamčiti prava onih koji su most između pojedinaca i države, prava obitelji, istaknuo je poglavar Katoličke Crkva u prvome govoru u Albaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.