Papa odbio zarediti oženjene muškarce u Amazoniji

Foto: Fah

Papa Franjo nije odobrio zahtjev katoličkih biskupa Amazonije da omogući svećeničko ređenje oženjenih muškaraca na teritorijima koje pati od nedostatka svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vatikanu je u srijedu 12. veljače objavljena posinodska apostolska pobudnica pape Franje koja je plod Posebne skupštine Biskupske sinode za Panamazonsko područje „Amazonija: novi putovi za Crkvu i cjelovitu ekologiju“ održane od 6. do 27. listopada prošle godine. Dokument je podijeljen u četiri poglavlja, odnosno “velika sna” koja u Papi nadahnjuje regija Amazonija: sociološki, kulturološki, ekološki i ekleziološki.

U dokumentu se općenito ne spominju riječ “celibat” niti izraz “viri probati” (tzv. vrsni muževi), no Papa ističe kako se “moraju pronaći načini” da se narodima Amazonije osiguraju euharistija i sakrament pomirenja.

Kritičari u konzervativnijim katoličkim krugovima upozoravali su da bi se u slučaju da papa dozvoli ređenje oženjenog svećenstva u jednoj regiji svijeta, ubrzo proširilo i na druge krajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev je poslan prije tri mjeseca nakon što je na biskupskoj sinodi prihvaćen prijedlog da se u Amazoniji, suočenoj s nedostatkom svećenika, zarede oženjeni muškarci zrelije dobi. Papa je priznao poteškoće s kojima se neki katolici u toj regiji susreću u pristupu euharistiji, no nije odobrio zahtjev više od dvije trećine od 185 članova, prenosi ncronline.org.

Upozorio na eksploataciju Amazonije

Znakoviti dokument, naslova Querida Amazonia (“Voljena Amazonija”), umjesto toga, usredotočuje se prvenstveno na poziv crkvi u cijeloj regiji da nastavi borbu protiv pretjerane eksploatacije tog područja. Papa je istaknuo da je potraga bogatih pojedinaca za profitom, dovela do opasne razine krčenja šuma, zagađenja vode i prisilne migracije starosjedilačkih naroda, nalikuje kampanji “nepravde i zločina”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa u dokumentu oštro kritizira “konzumerističku viziju” koja, kako kaže, uništava kulture, te istaknuo da se moramo boriti protiv “postmodernističke kolonizacije”.

Treba se “pobuniti” i zatražiti oprost” za “sramnu prošlost” zlostavljanja domorodaca, rekao je Sveti Otac i za primjer naveo njihove patnje u vrijeme eksploatacije kaučuka u venezuelskom dijelu Amazonije.

Crkvu je upozorio da mora budno paziti kad je riječ o donacijama koje prima iz tih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zaštita ljudi neodvojiva je od zaštite ekosustava”, rekao je Papa i citirao poruku iz Kolumbije: “Tražimo da prestane iskorištavanje i uništavanje Majke zemlje. Zemlja krvari, multinacionalne tvrtke prerezale su vene našoj Majci zemlji”.

Potrebno hitno djelovanje, no ne i zaređivanje oženjenih svećenika

U posljednjem se poglavlju teksta očitovao po pitanju na život crkve u regiji i dozvoli biskupima u regiji da zaređuju postojeće oženjene đakone za svećenike.

Sveti Otac kaže da se “mora pronaći način” da se situacija promijeni. “Ova hitna potreba tjera me da pozovem sve biskupe, posebno one u Latinskoj Americi, ne samo da promiču molitvu za svećenička zvanja, već i da budem velikodušniji u poticanju onih koji pokazuju misionarsko zvanje za amazonsku regiju”, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četiri točke (99 – 103) progovara se o “snazi i daru žene” u Crkvi u Amazoniji.

Papa Franjo priznaje da postoje zajednice širom Amazonije koje su sačuvale vjeru “zbog prisutnosti jakih i velikodušnih žena koje su, bez sumnje, pozvane i potaknute Duhom Svetim, krštene, katekizirane, molile i djelovale kao misionarke”.

No, ističe kako ne smijemo “ograničiti svoje razumijevanje Crkve na njezine funkcionalne strukture. Takav redukcionizam doveo bi nas do uvjerenja da će ženama biti dodijeljen veći status i mogućnost sudjelovanja u Crkvi samo ako im se dopusti pristup svetim redovima. No taj bi pristup zapravo suzio našu viziju. To bi nas dovelo do klerikalizacije žena, umanjilo veliku vrijednost onoga što su već postigle te suptilno učinilo njihov nužni doprinos manje plodonosnim“, navodi se u tekstu.

Iako ne spominje amazonski misni obred Papa je podržao uvođenje određenih elemenata domorodačkih pjesama, gesti i simbola u liturgiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.