Papa: Oprosti u Svetoj godini – svi svećenici će moći odriješiti grijeh pobačaja

Foto: Fah

Papa Franjo poslao je nadbiskupu Rinu Fisichelli, predsjedniku Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, pismo o oprostima u Svetoj godini milosrđa. U njemu Sveti Otac navodi mnoštvo prilika za stjecanje jubilarnog oprosta, kako bi Izvanredni jubilej „za sve vjernike bio istinsko vrijeme susreta s milošću Božjom“, svim svećenicima za vrijeme Svete godine udjeljuje ovlasti za odrješenje od grijeha pobačaja, a svećenicima tradicionalističkog Bratstva sv. Pija X. udjeljuje ovlasti za valjano i zakonito ispovijedanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moja je želja da Jubilej bude živo iskustvo Očeve blizine, kako bi se osnažila vjera svakog vjernika i njegovo svjedočanstvo postalo što učinkovitije”, napisao je papa Franjo.

Prilike za stjecanje jubilarnog oprosta

U tu svrhu, navodi mnoštvo prilika za stjecanje jubilarnog oprosta. Prvo, mogu ga zadobiti svi vjernici koji pohode Sveta vrata, otvorena u svim katedralama ili u crkvama po odluci mjesnoga biskupa, kao i u četiri Papinske bazilike u Rimu. Oprost se također može steći u svetištima u kojima su otvorena Vrata milosrđa te u tradicionalnim jubilarnim crkvama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispovijed, pričest i razmatranje milosrđa

Važno je prije svega povezati taj trenutak sa sakramentom pomirenja i slavljem svete euharistije, uz razmatranje milosrđa.

“Bit će potrebno popratiti ta slavlja s ispoviješću vjere i molitvom za mene i za nakane koje nosim u srcu za dobro Crkve i čitavoga svijeta”, napisao je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jubilarni oprost i za one koji ne mogu kroz Sveta vrata

Jubilarni oprost, zatim, mogu steći i osobe koje zbog posebnih razloga – poput bolesti ili starosti – ne mogu pohoditi Sveta vrata. Kako piše Sveti Otac, njima će od osobite pomoći biti ako žive svoju bolest i patnju kao iskustvo blizine Gospodinu, koji u otajstvu svoje muke, smrti i uskrsnuća pokazuje uzvišeni put koji patnji i usamljenosti daje smisao.

Oni će jubilarni oprost moći steći ako „s vjerom i radosnom nadom žive“ svoje trpljenje te „prime pričest ili sudjeluju na svetoj misi i zajedničkoj molitvi, čak i putem raznih sredstava komunikacije“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprost za zatvorenike

Papa nije zaboravio na zatvorenike. Oni mogu steći oprost u zatvorskim kapelama. Neka upravljanje misli i molitve Ocu svaki put kad prijeđu prag svoje ćelije za njih znači prolazak kroz Sveta vrata, jer Božje milosrđe može preobraziti srca, ali i rešetke u iskustvo slobode – istaknuo je papa Franjo.

Oprost kroz djelo milosrđa i oprost za pokojne

Nadalje, u pismu stoji da, svaki put kad vjernik učini duhovno ili tjelesno djelo milosrđa, „zasigurno će steći jubilarni oprost.“ Također je moguće steći oprost i za pokojne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rašireni mentalitet neosjetljivosti doveo je do gubitka osjetljivosti za prihvaćanje novoga života, a tragediju pobačaja neki doživljavaju površno, kao da ne shvaćaju krajnje zlo koje taj čin povlači”, napisao je Papa.

Ovlasti odrješenja od grijeha pobačaja

“No, Božji se oprost ne može uskratiti onima koji su se pokajali, osobito ako iskrena srca pristupe sakramentu pomirenja. Zbog toga”, stoji u Papinom pismu, “odlučio sam svim svećenicima u Jubileju milosrđa udijeliti ovlast odrješenja od grijeha pobačaja.”

Pobačaj nije samo grijeh nego nosi automatsko izopćenje

“Pobačaj nije samo grijeh u Katoličkoj crkvi nego je također i zločin. Kao zločin ima i kaznu izopćenja unaprijed izrečenu. S ovim potezom Papa oprost od grijeha i kazne proširuje na svećenike želeći da u Godini milosrđa što više vjernica koje su počinile taj grijeh shvate teškoću situacije u kojoj se nalaze te po sakramentu ispovijedi i oproštenja koji će dobiti promijene svoj život”, pojasnio je dubrovački biskup Mate Uzinić za HRT.

Vjernici koji su učinili grijeh pobačaja mogli su se i do sada ispovijediti u gotovo svim župama – kod župnika, kod upravitelja svetišta, drugih od biskupa ovlaštenih svećenika, te u određeno vrijeme u godini (kao što je korizma) ili prilikom velikih hodočašća i kod drugih svećenika koji dobijaju dopuštenje za tu prigodu.

Papinsko dopuštenje u ovom pitanju vrijedi samo za Svetu godinu milosrđa.

Na koncu Papa, s nadom u buduća rješenja koja bi povratila puno zajedništvo, svećenicima tradicionalističkog Bratstva sv. Pija X. udjeljuje ovlasti da vjernike u Godini milosrđa valjano i zakonito mogu ispovijedati. Podsjetimo, Svećeničko bratstvo nema nikakav kanonski status u Crkvi i stoga dosada nisu imali potrebne ovlasti za valjanost sakramenta pomirenja. Motiviran potrebom vjernika, Papa im za Jubilej milosrđa udjeljuje potrebne ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.